https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arboretum-v-novem-dvore-na-opavsku-vystavi-zive-motyly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arboretum v Novém Dvoře na Opavsku vystaví živé motýly

30.5.2017 07:00 | OSTRAVA (ČTK)
Zájemci se mohou těšit na tropické otakárky, atlasy, danaidy, batolce, perleťovce, okáče, bělásky, babočky či bájná modrokřídlá morfa. / ilustrační foto
Zájemci se mohou těšit na tropické otakárky, atlasy, danaidy, batolce, perleťovce, okáče, bělásky, babočky či bájná modrokřídlá morfa. / ilustrační foto
Foto | Ellie Gee / Flickr
Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích na Opavsku vystaví tropické motýly. Stovky živých exponátů budou v jednom ze skleníků k vidění celý červen. ČTK to včera řekla mluvčí Slezského zemského muzea Romana Cieslarová.
 

"Nad hlavami návštěvníků budou létat krásní tropičtí motýli, kteří na listech banánovníků, fíkusů, bambusů a dalších tropických a subtropických rostlin vytvoří neopakovatelnou atmosféru," řekla. Budou-li mít návštěvníci štěstí, uvidí líhnutí motýlů z kukel. Zájemci se mohou těšit na tropické otakárky, atlasy, danaidy, batolce, perleťovce, okáče, bělásky, babočky či bájná modrokřídlá morfa.

"Motýli jsou u nás krmeni ovocem a sladkou šťávou a spíše preferují ovoce, které je už trochu zkvašené a podle našeho názoru již nevypadá moc vábně. Ale to jim právě chutná, hlavně přezrálé, hnědé banány," dodala autorka výstavy Šárka Zemková.

Ukázka živých motýlů je tradiční jarní akcí arboreta. Jeho pracovníci nevylíhnuté kukly nakupují od zprostředkovatele. Vylíhnout je nechají zavěšené ve speciální vitríně. Motýli pak mohou přežít jen ve skleníku. Pokud některý uletí, venku uhyne. Potřebují stabilní teplotu okolo 27 stupňů Celsia. "Naše noční teploty jsou pro ně moc nízké. Jsou pak unavení, nenajdou si potravu a uhynou," doplnila mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist