https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/areal-spicak-upravuje-sjezdovky-kompostem-ze-sumavskych-luk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Areál Špičák upravuje sjezdovky kompostem ze šumavských luk

10.6.2017 03:16 | ŠPIČÁK (ČTK)
Největší šumavský lyžařský areál Špičák začal netradičním způsobem upravovat povrchy sjezdovek před zimou. Ilustrační snímek šumavského Špičáku.
Největší šumavský lyžařský areál Špičák začal netradičním způsobem upravovat povrchy sjezdovek před zimou. Ilustrační snímek šumavského Špičáku.
Foto | Marketa / CPHHS
Největší šumavský lyžařský areál Špičák začal netradičním způsobem upravovat povrchy sjezdovek před zimou. Naváží na ně speciální kompost z nedalekých šumavských luk. Jeho složení konzultoval se Správou Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO). Informoval o tom ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.
 

"Musí se kupříkladu dávat pozor, aby neobsahoval zárodky rostlin, které do naší oblasti nepatří," uvedl. Jde o jeden z bodů environmentální strategie, tedy udržitelného rozvoje střediska, schválené loni správou CHKO. Půjde o opatření proti erozi, na podporu ochrany přírody i k vyrovnání nerovností na sjezdovce, která se nebude muset tolik zasněžovat.

Padesát tun kompostu na výměru 1000 metrů čtverečních přivezlo 13 tater na sjezdovku Spodní Šance. "Potřebujeme vědět, co to udělá do zimy, tedy jestli se to opravdu zadrní (zaroste trávou), a zda se vytvoří pevný podklad v podobně travnatého koberce. Měla by to být nejekologičtější metoda," uvedl Kasík. Pokud se osvědčí, bude areál příští rok pokračovat na dalších sjezdovkách, kde budou erozní problémy nebo vyježděné koleje.

"Kompost je z trávy, která se posekala (u Hartmanic) během loňského léta. Byl skládkovaný v kompostárně města Železná Ruda," uvedl Kasík. Areál za něj zaplatil. Pracovníci areálu ho rozprostřeli po sjezdovce, ručně rozhrabali, udělali svodnice a ve čtvrtek povrch udusá malý bagr.

Letní sezona v areálu Ski&Bike Špičák, která potrvá 111 dnů, začala 3. června. Prvních 14 dnů je otevřeno po dohodě s CHKO jen o víkendech, od 15. června každý den až do 17. září a pak znovu jen o víkendech do 29. října. Lanovka jezdí od 09:00 do 17:00, v pátek a sobotu do 18:00. Letní turisté a cyklisté už tvoří skoro třetinu návštěvníků celého roku. "Loňské léto jsme u nás přivítali přes 40.000 návštěvníků, z toho asi 8000 bikerů, a v zimě 2016/17 okolo 100.000 lyžařů," řekl Kasík. Výraznější nárůst letní návštěvnosti trvá od roku 2014, kdy byla otevřena rozhledna na vrcholu. Přes nepříznivé loňské počasí byl meziroční nárůst počtu turistů a bikerů více než tříprocentní.

Na 30. září bude na vrcholu Špičáku Den s CHKO Šumava. Od 09:30 do 16:00 tam ochránci přírody připraví hry a další aktivity pro děti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist