https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/argentina-chce-prilakat-investory-do-rozvoje-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Argentina chce přilákat investory do rozvoje obnovitelných zdrojů

10.6.2016 05:46 | BUENOS AIRES (ČTK)
Argentina je závislá hlavně na výrobě elektřiny z fosilních paliv, které mají na celkové produkci elektřiny zhruba dvoutřetinový podíl. Nyní se snaží přilákat investory do obnovitelných zdrojů energie.
Argentina je závislá hlavně na výrobě elektřiny z fosilních paliv, které mají na celkové produkci elektřiny zhruba dvoutřetinový podíl. Nyní se snaží přilákat investory do obnovitelných zdrojů energie.
Argentinská vláda chce přilákat zahraniční investory do obnovitelných zdrojů energie. Celkem by v příštím desetiletí chtěla získat od investorů 20 miliard USD (477,2 miliardy Kč) a do roku 2025 zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na celkové produkci na pětinu ze současného jednoho procenta, píše na svých internetových stránkách list Financial Times. Argentina je díky velké rozloze polopouští na severu jedním z největrnějších a nejslunnějších míst na světě.
 

Snaha o rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Argentiny přichází v době širšího rozvoje obnovitelné energie v rozvojových zemích. Investice do obnovitelných zdrojů v rozvojových zemích loni poprvé překročily investice v rozvinutých zemích.

Největší podíl na celosvětových investicích do obnovitelných zdrojů, které činily 286 miliard USD, měla loni Čína, a to víc než třetinový. Vysoké však byly i v Latinské Americe. Mexiko a Chile loni více než zdvojnásobily své investice a více než polovina elektřiny v Uruguayi nyní pochází z obnovitelných zdrojů, zbytek je z vodních elektráren.

Analytici považují investice do obnovitelných zdrojů v Argentině za jedny z nejslibnějších investičních příležitostí. Ty by také mohly kompenzovat zklamání z investic do obrovských břidlicových formací v Patagonii, v oblasti Vaca Muerta. Tam jsou podle odhadů jedny z největších rezerv ropy a plynu na světě, kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám ropy však zatím nepřilákaly příliš zájmu investorů.

Argentina je závislá hlavně na výrobě elektřiny z fosilních paliv, které mají na celkové produkci elektřiny zhruba dvoutřetinový podíl. Zbytek poskytují vodní a jaderné elektrárny. Vláda doufá, že v příštím desetiletí dosáhne kapacita výroby "čisté" elektřiny 10.000 MW. To by snížilo závislost země na nákladném dovozu energií, který je největší zátěží fiskálního deficitu a jedním z hlavních důvodů hospodářských problémů země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

11.6.2016 13:49
Argentina se velmi rychlým tempem blíží k bodu, kdy její obyvatelé budou muset žrát hlínu. Argentinská vláda ten proces chce evidentně ještě urychlit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist