https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-nasla-v-detske-obuvi-ftalaty-i-olovo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika našla v dětské obuvi ftaláty i olovo

5.8.2016 01:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ftaláty se jako změkčovadla PVC používají od dvacátých let minulého století
Ftaláty se jako změkčovadla PVC používají od dvacátých let minulého století
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika
Chemické analýzy několika vzorků běžně dostupné letní obuvi v nich objevily vysokou koncentraci toxických látek, informuje ekologická organizace Arnika. Bez nálezů ftalátů a olova byly pouze jedny boty. Arnika nechala otestovat především dětskou obuv. Zejména děti by se podle ní měly kontaktu s jedovatými a rizikovými látkami vyhnout. Ekologičtí aktivisté už podali podnět na Českou obchodní inspekci, která by měla výrobky prověřit.
 

V botičkách byly naměřeny především ftaláty DEHP a DiBP, které jsou škodlivé především pro hormonální a reprodukční systém člověka, uvádí Arnika. V několika vzorcích našli analytici přítomné také olovo. Tento těžký kov je spojován především s negativním působením na nervovou soustavu. Pouze jeden pár obuvi neobsahoval ani rizikové ftaláty ani olovo, informuje sdružení.

Podle Arniky se tak ukazuje nedostatečnost současné legislativy. „Použití nebezpečných ftalátů je zakázáno v řadě výrobků, jako je například kosmetika, obuvi se ale tato norma netýká," uvádí.

„Vnímáme to jako veliký nedostatek z několika důvodů. Boty, které jsme nechali analyzovat, přichází do přímého kontaktu s kůží. V případě dětí je také těžké přesně vymezit, zda si s botou nebudou také hrát. Ozdoby, ve kterých bylo naměřeno až 44 % reprotoxického ftalátu DEHP k tomu přímo vybízejí,“ popisuje Miroslava Jopková z Arniky. Dětské botičky by podle sdružení měly mít stanoveny limity škodlivých látek stejně jako na jiné výrobky pro nejmenší.

V botičkách byl podle ekologické organizace naměřen především reprotoxický ftalát DEHP a také DiBP, a to v koncentracích od 8 – 44 % hmotnosti. Nejvíce ftalátů bylo obsaženo v ozdobách na botách připomínajících obuv značky „Crocs“ a také v těch částech obuvi, která přichází do kontaktu s pokožkou na citlivějších částech nohy, jako je nárt. „Oba druhy ftalátů se řadí mezi látky neblaze ovlivňující hormonální systém člověka, reprodukční systém a poškozují játra," připomínají aktivisté.

Návrh na omezení čtyř ftalátů, včetně zmiňovaných DEHP a DIBP, v dubnu letošního roku už předložila agentura ECHA. „Pokud nebude průmyslová lobby příliš silná, je jen otázkou času, kdy tyto ftaláty budou v Evropě zakázány zcela. Je však smutné, že celý proces jejich omezování trvá tak dlouho a týká se jen vybraných ftalátů,“ pokračuje Miroslava Jopková. Použití rizikových ftalátů je zatím zcela legální také v pláštěnkách nebo podlahových krytinách.

Ftaláty se jako změkčovadla PVC používají od dvacátých let minulého století. Povědomí o zdravotních rizicích ftalátů zvýšila mimo jiné mezinárodní kampaň Greenpeace v roce 1997 zaměřená na hračky z PVC. „V té době byly hračky z PVC až z 50 % tvořeny právě ftaláty," připomíná Arnika. O dva roky později přijala EU zákaz šesti ftalátů v hračkách pro děti mladší 3 let.

„Jsme obklopeni tisíci nových a stále objevovaných chemických látek. O jejich působení na lidský organismus nemáme vždy dostatek informací. Jsem však přesvědčena, že tam, kde se potvrdí vysoké podezření jejich škodlivosti, je důležité, aby instituce ochrany veřejného zdraví reagovaly okamžitě. V první chvíli alespoň informacemi dostupnými široké veřejnosti. Rodiče musí mít jistotu, že zboží nabízené u nás pro jejich děti, je bezpečné! Výrobci a dovozci čínského zboží nemohou mít přednost před zdravím našich dětí,“ komentovala zjištění Arniky senátorka Jitka Seitlová, místopředsedkyně Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

5.8.2016 10:31
Vážně boty obsahují 44% ftalátů? To by nejspíš ani nedržely pohromadě....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist