https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-varuje-jedy-ze-skladky-na-prachaticku-muzou-jit-do-vajec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika varuje: Jedy ze skládky na Prachaticku můžou jít do vajec

2.11.2016 14:26 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Odebrané vzorky vajec obsahovaly nadlimitní množství persistentních organických látek, které se podle Arniky do vajec dostaly ze skládky.
Odebrané vzorky vajec obsahovaly nadlimitní množství persistentních organických látek, které se podle Arniky do vajec dostaly ze skládky.
Některé zemědělské produkty v blízkosti skládky ve Lhenicích na Prachaticku mohou podle ekologické organizace Arnika obsahovat nebezpečné látky. Potvrdil to výzkum vajec z této oblasti. Odebrané vzorky obsahovaly nadlimitní množství persistentních organických látek, které se podle Arniky do vajec dostaly ze skládky. Dlouhodobější pojídání takových vajec může člověku způsobit zdravotní problémy. Novinářům to dnes řekli v Českých Budějovicích zástupci Arniky.
 

"Pravidelná konzumace může způsobovat vývojové vady nebo narušovat hormonální systém člověka. Zvlášť rizikové skupiny jsou děti nebo těhotné ženy," řekl autor studie Václav Mach. Výzkum prováděl ve Lhenicích v roce 2015. Nevylučuje, že nebezpečné látky se ve vejcích vyskytují delší dobu.

Výzkum také mimo jiné prověřil vzorky pšenice z nedalekého pole nebo uhynulou rybu. "Ty byly pod limity a dá se tedy říci, že zdraví nezávadné," uvedl předseda Arniky Jindřich Petrlík. Dodal, že závadné látky, které se podle něj ze skládky šíří, se nejvíce hromadí v tucích.

Kdyby se v sousedství areálu s ekologickou zátěží pásly krávy, mohlo by být jejich mléko a některé části masa závadné, varoval Petrlík.

Městys Lhenice chce v nejbližší době areál odkoupit. Starostka Marie Kabátová řekla, že transakce je podmíněna tím, že Lhenice uspějí s žádostí o grant na první etapu sanace skládky. "Pokud dotaci nedostaneme, areál nekoupíme," řekla.

Na skládce u Lhenic leží tisíce tun toxických pesticidů a herbicidů. Na konci 90. let se prostor bývalého místního zemědělského družstva stal prostředím pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty - látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí.

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po spuštění provozu vstoupila do konkurzu a nechala velkou část odpadů na otevřeném prostranství, které je přístupné lidem a vystavené působení větru a deště.

Arnika věří, že výzkum pomůže urychlit likvidaci skládky. "Se základními výsledky jsme seznámili zástupce ministerstva životního prostředí a dalších institucí. Troufám si říct, že jsme pomohli k řešení tohoto problému," uvedl Petrlík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

2.11.2016 15:39
Jako obvykle... žádný konkrétní, dohledatelný nebo diskutovatelný údaj.

A věta " "Ty byly pod limity a dá se tedy říci, že zdraví nezávadné," jako bonus...
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

3.11.2016 11:03 Reaguje na Karel Padevet
Chytří lidé použijí Google a během dvou minut zdroj najdou. Idioti napíší, že věc je nedohledatelná.
http://arnika.org/soubory/dokumenty/toxicke-latky/Lhenice_studie_Vaclav_Mach.pdf
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist