https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australskemu-rybari-skocil-do-clunu-200kilovy-velky-bily-zralok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australskému rybáři skočil do člunu 200kilový velký bílý žralok

29.5.2017 12:00 (ČTK)
Za to, že žraloci plavou blíže k pobřeží, podle odborníků může mimo jiné lov ryb na návnadu. Počet útoků žraloků na člověka se podle nich zvyšuje také s tím, jak roste popularita závodních a rekreačních vodních aktivit. / ilustrační foto
Za to, že žraloci plavou blíže k pobřeží, podle odborníků může mimo jiné lov ryb na návnadu. Počet útoků žraloků na člověka se podle nich zvyšuje také s tím, jak roste popularita závodních a rekreačních vodních aktivit. / ilustrační foto
Velký bílý žralok vážící 200 kilogramů skočil do člunu 73letému australskému rybáři a přitom ho zranil. Rybáři se následně podařilo přivolat si pomoc vysílačkou, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Rybář Terry Selwood uvedl, že se v sobotu vydal lovit na své obvyklé místo jeden až dva kilometry od přístavu Evans Head, který se nachází v australském státě Nový Jižní Wales. Z vody se ale nečekaně vynořil žralok o délce 2,7 metru a skočil mu do lodi.

Žralok rybáře skokem povalil na dno a hrudní ploutví mu vážně poranil paži. "Netušil jsem, co se stalo, a pak jsem se podíval vedle sebe a tam jsem spatřil žraloka, jak leží v mém člunu. Mocně sebou zmítal," vylíčil Selwood.

Selwoodův člun má na šířku pouze 1,5 metru a na délku 4,5 metru, takže po dopadu žraloka v něm již nebylo moc místa. Rybář se snažil držet od zvířete co nejdále a vysílačkou si přivolal pomoc.

"Ztratil jsem poměrně velké množství krve," řekl australské televizi ABC rybář, který byl se zraněními hospitalizován.

Selwood prohlásil, že u břehů Evans Head vídá žraloky často. "Obvykle ale člověku neskáčou do lodi," poznamenal. Sobotní zážitek ale prý rybáře neodradí od toho, aby se na moře zase vrátil.

Úřady uvedly, že rybářově vyprávění věří. Není možné, aby 200kilogramového žraloka ulovil a vtáhl na loď. Rybářské náčiní, které měl s sebou, bylo určeno pro lov chňapalů, kteří váží kolem deseti kilogramů, napsala australská média. Žralok, který uhynul, musel být z lodi odstraněn vysokozdvižným vozíkem.

Za to, že žraloci plavou blíže k pobřeží, podle odborníků může mimo jiné lov ryb na návnadu. Počet útoků žraloků na člověka se podle nich zvyšuje také s tím, jak roste popularita závodních a rekreačních vodních aktivit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist