https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/automobilka-tesla-loni-prohloubila-ztratu-na-889-milionu-usd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Automobilka Tesla loni prohloubila ztrátu na 889 milionů USD

11.2.2016 07:55 | DETROIT (ČTK)
Ke ztrátám automobilky přispívají investice do vývoje a výroby. Na snímku Tesla S.
Ke ztrátám automobilky přispívají investice do vývoje a výroby. Na snímku Tesla S.
Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors prohloubil v loňském roce ztrátu na 889 milionů USD (21,3 miliardy Kč) z 294 milionů USD předloni. Automobilka byla založená v roce 2003 a zatím nikdy se jí nepodařilo vykázat celoroční zisk. Ve svém prohlášení však firma uvedla, že letos zisk očekává, navzdory plánovaným investicím 1,5 miliardy USD do rozšíření kapacity výroby a do nového závodu na baterie.
 

Ke ztrátám automobilky přispívají investice do vývoje a výroby. Příjmy stouply o 26 procent na čtyři miliardy USD. Automobilka prodala více než 50.000 vozů, což bylo o 60 procent více než v roce 2014. Letos plánuje zvýšit dodávky vozů na trh na 80.000 až 90.000.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se čistá ztráta automobilky téměř ztrojnásobila na 320 milionů USD ze 107,6 milionu USD kvůli nižší výrobě vozu Model X, než firma plánovala. Ztrátová byla automobilka již 11. čtvrtletí za sebou. Příjmy se zvýšily o 27 procent na 1,2 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Automobilka dnes potvrdila, že na konci března představí svůj očekávaný model v ceně 35.000 USD (837.500 Kč), který se má začít vyrábět na konci roku 2017. Tesla nyní vyrábí dva modely. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jehož výrobu ale v roce 2012 ukončila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist