https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/autovrakoviste-mohou-dostat-na-ekologickou-likvidaci-az-60-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Autovrakoviště mohou dostat na ekologickou likvidaci až 60 milionů

20.5.2016 12:39 | PRAHA (ČTK)
Provozovatelé autovrakovišť budou moci opět využít dotace na ekologickou likvidaci vyřazených aut.
Provozovatelé autovrakovišť budou moci opět využít dotace na ekologickou likvidaci vyřazených aut.
Foto | ifranz / Flickr
Provozovatelé autovrakovišť budou moci opět využít dotace na ekologickou likvidaci vyřazených aut. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) jim poskytne z národního programu 60 milionů korun, více než loni. Pokud chtějí ovšem podporu získat, musejí už letos uschovávat dokumenty o likvidaci. Žádosti o dotaci za letošní rok totiž začne Státní fond životního prostředí přijímat začátkem příštího roku. ČTK o tom informovala Jana Taušová z tiskového oddělení MŽP.
 

"Ekologické rozebrání a zpracování jednotlivých částí autovraků je důležité, protože Česká republika musí plnit stanovené evropské cíle pro materiálové a opětovné využití autovraků," uvedl ředitel odboru odpadů na ministerstvu Jaromír Manhart. Úřad tím chce motivovat i zpracovatele vykupující autovraky, které neplní emisní normy.

Program na ekologické zpracování vyřazených aut pokračuje sedmým rokem, za tu dobu do něj MŽP dalo 730 milionů korun. Nová výzva přináší oproti té předchozí několik zjednodušení.

Jednodušší je podle ministerstva například tabulka, která uvádí hodnoty pro minimální množství vyseparovaných odpadů z každého zpracovaného autovraku. Nově je navrženo i ohodnocení při splnění minimálního limitu u všech vyzískaných materiálů ve výši 600 korun, částka se může za určitých podmínek zvýšit.

Nová výzva má podpořit rozvoj systémů pro zvyšování materiálového i využívání autovraků v síti zpracovatelských zařízení. Podnikající osoby v oboru mohou o dotace žádat od 2. ledna 2017.


Zajímá vás, co se děje s autovrakem při jeho likvidaci?

reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist