https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bakterie-ktere-vyrabi-zlato-z-toxicke-latky-jsou-podstatou-umeleckeho-dila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bakterie, které vyrábí zlato z toxické látky, jsou podstatou uměleckého díla

7.10.2012 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zlato vyrobené bakteriemi.
Zlato vyrobené bakteriemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | G.L. Kohuth / Michigan State University
Bakterie, kterou ve svých laboratořích mají vědci z Michigan State University, je při současných cenách zlata velmi hodnotný předmět výzkumu. Bakterie totiž umí mikrobiální alchymii, jak to vědci nazvali. Vyrábí zlato. A ke všemu je součástí umění.
 

Bakterie je schopná přebývat i ve vysoce toxickém prostředí, což je podle vědců klíč i k její schopnosti přeměnit toxický chlorid zlatný na čisté zlato.

„Při této mikrobiální alchymii dochází ke vzniku zlata z něčeho, co nemá skoro žádnou hodnotu,“ říká Kazem Kashefi, profesor mikrobioologie a molekulární genetiky.

Spolu s Adamem Brownem, který se zabývá uměním intermédií a elektroniky, objevily bakterii Cupriavidus metallidurans. Ta je schopna žít a růst i v prostředí se silnou koncentrací chloridu zlatného, což je toxická tekutina, kterou lze najít v přírodě. Podle Kashefiho a Browna je tato bakterie 25 krát odolnější, než se dosud uvádělo mezi vědci.

Na snímku instalace The Great Work of the Metal Lover.
Na snímku instalace The Great Work of the Metal Lover.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | G.L. Kohuth / Michigan State University

Bakterie není ukrytá v trezoru Michiganské univerzity, ale je součástí umělecké instalace nazvané Skvělá práce milovníka kovů (The Great Work of the Metal Lover). Instalace spojuje prvky biotechnologie, umění a alchymie. Někdo by ale také mohl říci, že to je prostě přenosná laboratoř s bioreaktorem, ve kterém bakterie přeměňují toxickou látku na čisté zlato.

Jak dlouho trvá, než se zlato objeví? Podle vědců potřebují bakterie asi tak týden na to, aby si s toxinem poradily.

Součástí instalace je i série fotografii z elektronových mikroskopů. Na fotografie pak Brown pomocí staré techniky iluminací položil plátky zlata na místa, kde bakterie podle snímku zanechaly stopy zlata. Na každé fotografii je tak malé množství skutečného zlata, které vyprodukovaly bakterie.

Podle Browna je produkce zlata pomocí bakterií ve velkém cenově nerentabilní. Pro vědce má však tento počin význam v posunu vědy a lidského poznání.

Samotná instalace byla vybrána pro výstavu cyber artu Prix Ars Electronica v Rakousku. „Umění má schopnost klást otázky o dopadech vědy na svět. Naše instalace míří přímo na vědeckou předpojatost,“ říká Brown.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist