https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/barva-ktera-ze-vzdusne-vlhkosti-vyrobi-vodik-australsti-vedci-ji-pry-vynalezli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Barva, která ze vzdušné vlhkosti vyrobí vodík? Australští vědci ji prý vynalezli

15.6.2017 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nátěr, který umí vzdušnou vlhkost přeměnit na kyslík a vodík. Přesně to tvrdí australští vědci z Melbournské univerzity, že vynalezli. / ilustrační foto
Nátěr, který umí vzdušnou vlhkost přeměnit na kyslík a vodík. Přesně to tvrdí australští vědci z Melbournské univerzity, že vynalezli. / ilustrační foto
Nátěr, který umí vzdušnou vlhkost přeměnit na kyslík a vodík. Přesně to tvrdí australští vědci z Melbournské univerzity, že vynalezli. Nátěr jen potřebuje být vystavený slunečními svitu. Je pak zdrojem čisté energie.
 

Barva obsahuje právě vyvinutou složku. Chová se jako silikonový gel, který se v podobě sáčků přidává k nejrůznějším věcem, aby je udržel v suchu. Ale na rozdíl od silikonového gelu se syntetický molybdensulfid chová také jako polovodič a katalyzuje rozštěpení atomů vody na vodík a kyslík.

„Zjistili jsme, že tato látka ve spojení s oxidy titanu umí produkovat vodík, využitelný jako zdroj energie. Je k tomu potřeba jen sluneční záření a vzdušná vlhkost,“ říká Torben Daeneke, který výzkum vedl.

„Oxidy titanu jsou bílé pigmenty běžně používané v barvách na zdi. Prostým přidáním nové složky se po nátěru může zeď stát zdrojem energie,“ líčí možnosti Daeneke.

Vynález má podle autorů řadu předností. Pro produkci vodíku nepotřebuje vodu vyčištěnou. Stačí jakákoliv vzdušná vlhkost. Jako zdroj energie může sloužit i na velmi odlehlých místech. Důležitý je jen přístup slunečního záření a vzdušná vlhkost.

Jeho kolega Kourosh Kalantar-zadeh zmiňuje, že vodík je jeden z nejčistších zdrojů energie a může být využit ve vodíkových článcích stejně jako ve spalovacích motorech jako alternativa fosilním palivům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist