https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-agent-orange-zustava-chemickym-dedictvim-vietnamu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Agent Orange zůstává chemickým dědictvím Vietnamu

4.5.2005 11:03 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Třicet let po skončení vojenských operací mezi Vietnamem a armádou Spojených států zůstávají vztahy mezi těmito státy stále velmi napjaté. A to kvůli jedné z nejdiskutovanějších vojenských akcí, použití chemického postřiku, látky Agent Orange.
 

Americké letecké síly na hlídce ve Vietnamu 1972.
Foto: US Air Force/www.af.mil
Vietnamci jsou přesvědčeni, že tento velmi silný herbicid, který americká armáda používala na ničení zemědělských plodin i porostu džungle kryjící jednotky Vietkongu, je zodpovědný za vysoký výskyt genetických vad u dětí narozených v zasažených oblastech. Podle řady Vietnamců bylo použití chemické látky „válečným zločinem“. Nguyen Trong Nhan z Vietnamské asociace obětí Agent Orange (VAVA) a bývalý šéf místního Červeného kříže řekl BBC: „Jsou to velmi chudí a bezbranní lidé a to je také důvod, proč je Vietnam tak chudá země. Chceme pomoci všem obětem postřiků i dioxinu, ale možnosti naší vlády jsou velmi omezené.“

Proto se v roce 2004 rozhodli zažalovat u amerického soudu společnosti Dow Chemical, Monsanto a osm dalších firem, které Agent Orange (Oranžový postřik) pro armádu vyráběli. Jenže minulý měsíc smetl federální soudce obvinění ze stolu s tím, že použití chemické látky ničící listy rostlin není v rozporu s žádným mezinárodním zákonem. Žalující strana se proti rozhodnutí okamžitě odvolala.

Během operace nazvané „Ranchhand“ použili Američané do roku 1971 na 80 milionů litrů chemických postřiků. Vojáci jich vystřídali řadu druhů - „Růžový“, „Zelený“ i „Bílý“, ale „Oranžový“ byl nejrozšířenější. Na plochu jedné desetiny celého Vietnamu dopadlo na 45 miliónů litrů této chemické látky. Jenže Agent Orange obsahoval dioxiny, látky extrémně toxické pro lidi. Lidé se v těchto oblastech dodnes považují za oběti vietnamské války a vláda je zásobuje jídlem a potřebným materiálem. Mnoho z nich se narodilo až po skončení vojenských akcí, ale existují silné důkazy pro tvrzení, že chemikálie působí dodnes. Velmi vysoký počet dětí se v zasažených oblastech rodí s defekty, jak fyzickými tak mentálními. Další jsou velmi náchylné k nemocem, včetně nádorového bujení.

Na konci devadesátých let vypracovali Kanaďané studii, která se zaměřila na rozbory půdy, vody, tkáně ryb a kachen, stejně jako na krevní rozbory obyvatel v celém regionu. Vědci zjistili nebezpečně vysokou hladinu dioxinu, která putuje v potravním řetězci až k lidem. Koncentrace dioxinu byly v půdě 13krát vyšší, než je běžný průměr, a v lidském tuku dokonce 20krát i vícekrát vyšší. Japonští vědci zase došli k závěru, že v zasažených oblastech se rodí děti s různými vadami, jako je rozštěp patra nebo více prstů, třikrát častěji než v jiných částech Vietnamu. V nejvíce zasažených částech země v Bin-Hoa blízko Ho Či Minova Města byli lidé, v jejichž krvi byly koncentrace dioxinu překročeny 200krát.

Spojené státy navázaly diplomatické styky s Vietnamem před deseti lety. Odškodnění obětí ze strany výrobců chemických herbicidů však nejsou na pořadu dne. Přitom již v roce 1984 byly firmy donuceny zaplatit 180 milionů dolarů fondu amerických válečných veteránů z Vietnamu.

Podle textu BBC News Online 29. 04. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist