https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-snizi-emise-sklenikovych-plynu-o-60-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie sníží emise skleníkových plynů o 60 procent

12.11.2007 08:20 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Britský premiér Gordon Brown se zavázal, že jeho země do roku 2050 sníží emise oxidu uhličitého o šedesát procent. Zákon o klimatických změnách dělá z Velké Británie první zemi, kde se jasně definovanému cíli snížení emisí skleníkových plynů dostalo právního rámce, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Na základě zákona bude ustavena nezávislá komise, která bude pracovat na „pětiletých uhlíkových rozpočtech“, novém nástroji, který by měl pomoci snížit Británii emise skleníkových plynů. Ochránci životního prostředí tento krok vlády přivítali, podle nich by však měl být ještě ambicióznější.

Zákon o změnách klimatu počítá se snížením emisí skleníkových plynů „o 26 až 32 procent do roku 2020“. Premiér Brown již dříve prohlásil, že se obrátí na nezávislou komisi, zda je možné docílit ještě většího bezprostředního snížení produkce skleníkových plynů, píše zpravodajství BBC.

Zpráva vypracovaná Institutem pro výzkum veřejné politiky (IPPR), Královskou společností na ochranu ptactva (RSPB) a Světovým fondem ochrany přírody (WWF) tvrdí, že plán britské vlády nejde dostatečně daleko. Podle nevládních organizací by do roku 2050 mohla Británie snížit svůj příspěvek ke klimatickým změnám o 80 %.

Tony Juniper, ředitel organizace Přátelé Země (FoE), říká, že je „potěšen“, že se Británie stane první zemí, která „uzákonila snížení svého příspěvku ke změnám klimatu“. Jestli chce vláda uspět, musí však zpřísnit prosazování zákonů a také skutečně provést celou řadu nejrůznějších opatření, po kterých volají vědci, řekl BBC Juniper. Podle něj si Británie musí stanovit roční cíle a také by se měla zavázat snížit emise o 80 % do poloviny století.

Podle Junipera by vláda měla do zákona zahrnout také leteckou a lodní dopravu. Se snahou snížit příspěvek ke klimatickým změnám nedílně souvisí i zákon o energiích, který by měl pomoci snížit emise a zároveň neohrozit energetickou bezpečnost země. Nástrojem mají být nepříklad soukromé investice do těžby zemního plynu v pobřežních vodách, zachycování a ukládání uhlíku a výraznější využívání obnovitelné energie, píše BBC.

Podle článku BBC Online News ze dne 6. 11. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist