https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-obojzivelnici-na-celem-svete-vymiraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Obojživelníci na celém světě vymírají

15.10.2004 12:42 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci jsou přesvědčeni o tom, že světová populace žab, salamandrů a ještěrek je ohrožena dosud nevídaným způsobem. Podle nich až 122 druhů zřejmě od roku 1980 vymírá a třetina známých obojživelníků je ohrožena úplným vyhynutím. Přírodovědci označují tyto živočichy jako velmi citlivé indikátory kvality životního prostředí.
 

Obojživelníci na celém světě vymírají.
Ilustrační foto: Ivan Mikšík/http://miksik.wz.cz

„Zpráva o celosvětovém stavu obojživelníků“ (Global Amphibian Assessment), práce více než 500 vědců, byla publikována v Science Express, internetové verzi časopisu Science. Zprávu sestavil mezinárodní tým spolupracujících organizací Conservation International, IUCN - Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a NatureServe.

Na světě žije 5743 známých druhů obojživelníků, mezi které patří žáby, mloci a salamandři, ještěrky a beznohé druhy. Z tohoto počtu jich je 1586, téměř celá třetina, ohrožena vyhynutím. Nejméně devět druhů se od roku 1980 již dostalo za hranici označenou jako vymření druhu, kdy začal podle vědců nejdramatičtější pokles v počtu obojživelníků. Dalších 133 druhů není již po několik let možné přírodě vysledovat, takže se zřejmě dají označit za vyhynulé. Vědci tvrdí, že 43 % populace všech obojživelníků klesá, 27 % je stabilní a méně než 1 % se rozšiřuje. Stav zbývající populace těchto živočichů je neznámý. Vědci přirovnávají obojživelníky ke „kanárkům v dolech“, kvůli jejich velmi propustné kůži jsou totiž neobyčejně citliví na změny v životním prostředí, především na kvalitu vody a ovzduší.

Russel Mittermeier, prezident Conservation International, říká: „Obojživelní jsou jedni z nejlepších přírodních indikátorů celkového zdraví přírody a prostředí. Katastrofický pokles jejich počtu ve volné přírodě nám slouží jako varování, že žijeme v období velmi vážného poklesu kvality životního prostředí.“ Achim Steiner, generální ředitel IUCN, se přidává: Po ptácích a savcích se obojživelníci stali třetí skupinou druhů, jejíž stav byl celosvětově prozkoumán. Fakt, že jedna třetina žab a mloků je ohrožena prudkým poklesem stavu nám signalizuje, že se velmi rychle dostáváme do situace, kdy budeme hovořit o epidemickém počtu vymírajících druhů.

Kolumbie, Mexiko, Ekvádor, Brazílie a Čína jsou oblasti, kde jsou obojživelníci velmi silně ohroženi. Na Haiti dosahuje počet vymírající druhů obojživelníků plných 92 %. Vysoký počet nákazy infekčním plísňovým onemocněním (chytridiomycosis) trápí tyto druhy živočichů v Jižní i Severní Americe, Karibiku a Austrálii. V některých oblastech světa je pokles počtu spojován s vysycháním krajiny způsobeným klimatickými změnami. Na celé planetě se za hlavní příčiny vymírání obojživelníků označuje ztráta přirozených biotopů, znečištění vody a ovzduší a poptávka spotřebitelů. Vedoucí výzkumu Simon Stuart říká: „Většina obojživelníků je jednoznačně závislá na kvalitní pitné vodě. Můžeme pozorovat, jak na ně působí znečištění - jejich prudký pokles nám říká, že jeden z nejdůležitějších systémů pro zachování života na Zemi se hroutí.“

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 14. 10. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist