https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zakaznici-se-pri-nakupu-elektroniky-zajimaji-o-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Zákazníci se při nákupu elektroniky zajímají o ekologii

9.1.2009 08:35 | PRAHA/LAS VEGAS (Ecomonitor)
V blízké budoucnosti bude při nákupu nových spotřebičů, zejména elektroniky, hrát velkou roli ekologie. Podle studie sdružení Consumer Electronics Association (CEA) se zákazníci budou mnohem více zajímat o dopady výrobků na životní prostředí a také o to, jak byly vyrobeny, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Elektroodpad
Zákazníci se podle CEA více zajímají, co se stane s elektronikou, až doslouží
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

"Ekologie se stala jedním z rozhodujících faktorů při nákupu," řekl BBC Steve Koening, průmyslový analytik CEA. Podle něj výzkum ukazuje, že nakupující daleko více zajímá, jak byl výrobek vyroben a jak je balen, zda celý proces zohledňuje životní prostředí a jak bude možné věci recyklovat, až doslouží.

"Více než polovina lidí je ochotná si něco připlatit za zelené výrobky," řekl BBC Koening. Podle něj je 22 % nakupujících ochotno připlatit si až 15 % ceny. Ale ochota utratit více peněz jde ruku v ruce s poptávkou po větším množství informací o ekologičnosti výrobku. Podle čtyřletého průzkumu CEA prohlásilo 38 % zpovídaných, že nerozumělo informacím o ekologickém výrobku, a 58 % respondentů si přálo více podrobností o tom, podle čeho jsou výrobky označované jako ekologicky přátelské.

Vedle ekologických informací a šetrnosti k životnímu prostředí se zákazníci prý budou v příštích letech více zajímat o aktivní ovládání elektronických výrobků, bezdrátové technologie a možnosti připojení k internetu z přenosných zařízení na co největším počtu míst.

Nicméně v příštím roce prodejci elektroniky očekávají zpomalení růstu trhu, dosáhnout by měl prý 4,3 % ve srovnání s 13,7 % v roce 2008. Lidé si prý nejvíce odpustí nákupy velkých televizorů s plochou obrazovkou a herních konzolí.

Podle článku Marka Warda BBC Online News 07. 01. 2009

Hugo
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist