https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belasek-s-velkymi-genitaliemi-zamotal-vedcum-hlavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bělásek s velkými genitáliemi zamotal vědcům hlavu

29.7.2011 01:47 | BELFAST/ PÍSEK (Ecomonitor)
Právě objevený druh běláska je k nerozeznání od běláska Réálova a běláska hrachorového (na obrázku).
Právě objevený druh běláska je k nerozeznání od běláska Réálova a běláska hrachorového (na obrázku).
I v evropské přírodě čeká na vědce nejedno překvapení. Přesvědčili se o tom badatelé, kteří rozlouskli jednu „motýlí“ záhadu v Severním Irsku. Díky náhodě a s pomocí genetiky odhalili druh běláska, který vypadá prakticky stejně jako dva jiní, za sebe se maskující motýli, píše server Guardian.
 

Právě objevený druh běláska je k nerozeznání od běláska Réálova (Leptidea reali) a běláska hrachorového (Leptidea sinapsis), nicméně podle analýz je vývojově mnohem starší. Kryptické druhy, které rozliší teprve analýza DNA, většinou pořádně zamotají hlavu taxonomům i ochranářům, zpravidla proto, že rozpadem druhu na dva se minimálně jeden z nich stává kriticky ohroženým. Situace v případě motýlů je o to komplikovanější, že v anglické krajině jich je čím dál tím méně.

Objev odstartovala dosud největší monitorovací akce v Británii. Dobrovolníci měli na svých zahradách a pozemcích za slunného dne po čtvrt hodiny spočítat všechny motýly. K akci se připojilo na deset tisíc nadšenců, kteří napočítali na 189 000 exemplářů. V síťce jednoho entomologa ale uvíznul i podezřele vypadající bělásek, který měl mnohem delší genitálie. Podle Martina Warrena, nadšeného motýlkáře a koordinátora mapovacích akcí společnosti Ochrana motýlů, je to vzrušující zjištění. „Budeme muset přepsat knihy,“ říká nadšeně Warren. „Ani jeden, ani druhý – ale třetí podobný druh v krajině Severního Irska, podle analýz s daleko větším počtem chromozomů, a tedy přibližně o 70 000 let starší než oba výše zmíněné.“

Třetí kryptický bělásek nese vědecké jméno Leptidea juvenica a byl poprvé popsán rusko-španělskými badateli ve střední Evropě. Jeho nález v Severním Irsku je překvapením, kryptické druhy lze obvykle nalézt tam, kde je vysoká populační hustota druhu, za který se „vydávají“. Jenže na britských ostrovech jsou bělásci mezi těmi nejohroženějšími. Podle Richarda Foxe z Ochrany motýlů je takový objev důležitý pro správné navržení managementu druhové ochrany a nastavení priorit. „Poznatek, že se současně dva druhy bělásků maskují za třetí je vzrušující,“ říká Fox. „Otázkou jen zůstává, kolik dalších kryptických druhů tu ještě máme.“

Článek byl uveřejněn 13. 7. 2011 na serveru Guardian.co.uk pod názvem „New species of butterfly flying in Northern Ireland“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist