https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bily-dum-dava-british-petroleum-za-priklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bílý dům dává British Petroleum za příklad

18.9.1998 21:00 | WASHINGTON (Reuters)
Prezident USA Bill Clinton v pátek ocenil slib společnosti British Petroleum (BP) snížit do roku 2010 emise skleníkových plynů o 10% oproti úrovni roku 1990.
 

"British Petroleum vytyčuje nový standard v zodpovědném chování firem [a tato] smělá strategie je dalším dokladem toho, že si nemusíme vybrat mezi zdravou ekonomikou a zdravým životním prostředím," řekl Clinton.

Výkonný ředitel BP sir John Browne v pátek ve svém projevu na univerzitě v Yale řekl, že společnost dosáhne svého cílu prostřednictvím kombinace nových technologií zlepšení účinnosti využívání energie a obchodováním s emisními limity.

Skleníkové plyny jsou mnoha všdci považovány za viníky globálního oteplování.

Browne řekl, že tato souvislost není prokázaná. "Ale přibývá důkazů, že koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře se zvyšuje a teplota zemského povrchu vzrůstá."

BP, která je třetí největší veřejně obchodovatelnou společností těžící ropu a zemní plyn na světě, může splnit svůj závazek aniž by snížila svůj růst nebo zisky, řekl Browne.

Podle plánů firmy British Petroleum budou její emise skleníkových plynů na 36 miliónů tun ročně, což je o 10% méně než 40 miliónů tun emitovaných v roce 1990.

"Uděláme to postupně, rok po roce, a uděláme to průhledným způsobem, takže omezování bude možno měřit a ověřovat externími pozorovateli," řekl Browne.

Clinton naléhal na ostatní společnosti, aby následovaly příklad BP. Ve snaze pomoci firmám snížit emise skleníkovýcch plynů, Clinton vyzval Kongres, aby schválil vládní návrhy nových daňových úlev a investice do výzkumu zlepšení energetické účinnosti a alternativních energetických zdrojů.

Vědci říkají, že světové klima se otepluje hlavně v důsledku spalování fosilních paliv. Ale mnozí z energetického sektoru, zejména v USA, tvrdí, že ani oteplování ani jeho příčiny nejsou potvrzeny.


reklama

 
Tom Doggett

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist