https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bledule-u-reky-kamenice-letos-poprve-spocital-dron
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bledule u řeky Kamenice letos poprvé spočítal dron

12.5.2016 13:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letošní snímky pořízené kamerou nesenou kvadrokoptérou v 15 metrech nad zemí pomohou ekologům vytvořit mapu rozšíření a hustoty porostu bledulí a sledovat jejich změny
Letošní snímky pořízené kamerou nesenou kvadrokoptérou v 15 metrech nad zemí pomohou ekologům vytvořit mapu rozšíření a hustoty porostu bledulí a sledovat jejich změny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bledule jarní v Přírodní rezervaci Arba v nivě řeky Kamenice letos pomáhal monitorovat dron. I díky němu ochránci přírody napočítali 45 700 květů.
 

„Chtěli jsme otestovat, zda mají nové technologie v klasických ochranářských aktivitách, jako je sledování populací ohrožených rostlin či živočichů, šanci. První výsledky naznačují, že ano. Výhodou oproti běžným metodám jsou nižší náklady a také zjednodušení terénní práce. Navíc se minimalizuje poškození rostlin sešlapem. Máme vytipována další místa, kde bychom chtěli dron využívat,“ vysvětluje Petr Kříž z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Ústecko.

Bledule jarní se na Arbě sčítají od roku 1999. Letošní snímky pořízené kamerou nesenou kvadrokoptérou v 15 metrech nad zemí pomohou ekologům vytvořit mapu rozšíření a hustoty porostu bledulí a sledovat jejich změny v následujících letech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist