https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bobry-ma-na-rybniku-okrouhlik-oklamat-specialni-zarizeni-klamac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bobry má na rybníku Okrouhlík oklamat speciální zařízení - klamač

12.5.2017 12:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Instalace klamače, zařízení, které má znemožnit bobrům ucpávat výpust.
Instalace klamače, zařízení, které má znemožnit bobrům ucpávat výpust.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Před několika lety se na rybníku Okrouhlík usídlil bobr evropský. Bobr je coby silně ohrožený druh ze zákona chráněný. To mu však nijak nebrání v tom, aby sám neškodil. V hrázi rybníka si hloubil úkryty a ucpával výpust. To se pochopitelně nelíbí vodohospodářům, kteří potřebují mít rybník pod kontrolou. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny proto nechali hráz opevnit a na výpust nainstalovat klamač. Zařízení, které má zabránit ucpání výpusti.
 

„Při plánování oprav jsme využili nejnovější poznatky o tom, jak bobři žijí a jak jim zamezit ve škodách, které mohou způsobovat," vysvětluje Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která byla investorem akce. V Plzeňském kraji je klamač použit poprvé, v celé České republice pak teprve podruhé po Rožnově pod Radhoštěm. "Bobrům jsme samozřejmě ponechali životní prostor, do zadní části rybníka jsme vůbec nezasahovali. Rybník se nyní znovu napouští.“

Opevnění hráze.
Opevnění hráze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Aktuální odhad početnosti bobří populace v Česku je 6000 jedinců, přičemž přibližně dvě třetiny z tohoto počtu se nacházejí na Moravě. Už více než čtyři desítky let jsou počty bobrů na našem území na vzestupu a jejich činnost se velmi často dostává do konfliktu s užíváním krajiny z hlediska zemědělství, lesnictví, vodohospodářství. Dochází tím ke vzniku škod a omezení hospodářské využitelnosti bobrem ovlivněných pozemků. Z těchto důvodů je nezbytné hledat řešení, která zajistí možnost koexistence zájmů na přítomnosti bobra na našem území i hospodářských zájmů člověka v krajině. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto připravila Program péče o bobra evropského. Poznatky o řešení konfliktních situací způsobených bobrem evropským jsou shrnuty v publikaci Průvodce v soužití s bobrem, vydané v roce 2016 Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Rybník Okrouhlík je součástí soustavy rybníků v přírodní rezervaci Postřekovské rybníky. Ty jsou kromě bobřího útočiště také význačným hnízdištěm a oddechovou lokalitou na tahu ohrožených druhů ptáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist