https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-ma-v-expozici-dva-unikaty-leknin-a-bonsaj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada má v expozici dva unikáty, leknín a bonsaj

30.5.2017 08:20 | LIBEREC (ČTK)
Nejstarší botanická zahrada v republice na letošní sezonu připravila i dvě nové expozice. Za pavilonem leknínů vytvořila zákoutí s různobarevnými japonskými javory a ukázkou nevšedního zahradního designu. Nová je i sousední expozice nazvaná Rustikální zahrádka.
Nejstarší botanická zahrada v republice na letošní sezonu připravila i dvě nové expozice. Za pavilonem leknínů vytvořila zákoutí s různobarevnými japonskými javory a ukázkou nevšedního zahradního designu. Nová je i sousední expozice nazvaná Rustikální zahrádka.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V Botanické zahradě v Liberci poprvé vykvetl leknín Blue Spider, v republice ho pravděpodobně nikdo jiný nemá. Zahrada do expozice umístila ještě jeden unikát, 338 let starou muraju latnatou. Jde zřejmě o nejstarší bonsaj v zemi. ČTK to včera řekla hlavní zahradnice Petra Urbanová.
 

Leknín Blue Spider ve volné přírodě neroste, na Floridě ho uměle vyšlechtili před více než 20 lety. Zaujme na první pohled, podle Urbanové je úchvatně modrý. V překladu jeho jméno znamená modrý pavouk. "Jméno má podle listu. Na něm je kresba v podobě pavouka," uvedla Urbanová.

Blue Spider je v pavilonu leknínů, kde vedle něj zatím kvete už jen euryale vzdorná. Na největší a dominantní leknín expozice, viktorii královskou je ještě brzo. "Viktorie začínají teprve dělat listy, pokvetou až tak za měsíc," řekla.

Botanická zahrada také poprvé vystavuje svoji nejstarší bonsaj, 338 let starou muraju latnatou, kterou získala loni v prosinci. Bonsaj je 1,4 metru vysoká a je ve výstavním prostoru, který je vyhrazený bonsajím v horním patře skleníkového komplexu. Bude tam vždy od jara do podzimu. "Je to teplomilná bonsaj a přes zimu musela být v teplém skleníku. Tato expozice je určena pro chladnomilné rostliny, takže jsme museli čekat, až se oteplí," řekla hlavní zahradnice.

Na jiném místě areálu, v Orientální zahradě, je další vzácná bonsaj. Zhruba 250 let starý jalovec čínský. Má primát v tom, že je nejdéle pěstovanou bonsají na evropském kontinentu, už více než 140 let.

Nejstarší botanická zahrada v republice na letošní sezonu připravila i dvě nové expozice. Za pavilonem leknínů vytvořila zákoutí s různobarevnými japonskými javory a ukázkou nevšedního zahradního designu. Nová je i sousední expozice nazvaná Rustikální zahrádka. "Je to návrat ke kořenům zahradnictví u nás. Jsou tam různé staré odrůdy zelenin a rostlin ze zahrádek, které bývaly před domy někdy na začátku 20. století," uvedla Urbanová. Roste tam například stará odrůda pivoňky, kosatce, fazolí, brambor, pažitky či petržele.

Bez využití je nyní naopak kiosek. Zahrada ho uzavřela, protože se na něj vztahovala povinnost zapojit se do elektronické evidence tržeb (EET). Tržby ale nebyly takové, aby se zahradě zavedení systému EET vyplatilo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist