https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-liberci-ziskala-337-let-starou-bonsaj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Liberci získala 337 let starou bonsaj

20.12.2016 13:00 | LIBEREC (ČTK)
Dosud nejstarší bonsají v zahradě byl zhruba 250 let starý jalovec čínský. "Má primát v tom, že je nejdéle pěstovanou bonsají na evropském kontinentu, už přes 140 let," uvedl Studnička.
Dosud nejstarší bonsají v zahradě byl zhruba 250 let starý jalovec čínský. "Má primát v tom, že je nejdéle pěstovanou bonsají na evropském kontinentu, už přes 140 let," uvedl Studnička.
Foto | Mike / Flickr
Botanická zahrada v Liberci získala 337 let starou muraju latnatou. Jde zřejmě o nejstarší bonsaj v republice. Návštěvníci zahrady ji uvidí v expozici už za měsíc. Novinářům to dnes řekl ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička. "Až ji aklimatizujeme, což nebude trvat dlouho, tak ji vystavíme," uvedl.
 

Dosud nejstarší bonsají v zahradě byl zhruba 250 let starý jalovec čínský. "Má primát v tom, že je nejdéle pěstovanou bonsají na evropském kontinentu, už přes 140 let," uvedl Studnička.

Nový přírůstek je původem z Číny. Po nástupu komunistů k moci v minulém století bonsaj její majitelé převezli na Tchaj-wan. Odtamtud se dostala do České republiky v roce 1997, dosud rostla ve skleníku Bonsai centra Libčany u Hradce Králové. "Těžko se loučím, ale v Liberci je nejdéle pěstovaná bonsaj v Evropě. Jsou tam odborníci, kteří budou o ní pečovat a kdykoliv se na tu rostlinu mohu přijet podívat," řekl dnes novinářům provozovatel bonsai centra Jaroslav Pišl.

Cenu ani jedna strana nechtěla prozradit. Podle Pišla každý rok stáří u bonsají znamená zhruba 1000 korun navíc. To by znamenalo 337.000 korun. Zahrada ji ale získala levněji. "Samozřejmě jsme se domluvili na jiné, lepší částce, trochu jsme botanické zahradě pomohli," uvedl Pišl.

Bonsaj je 1,4 metru vysoká. "Výš už ji nepustíme, budeme ji stále tvarovat. Je to optimální výška pro podmínky v naší expozici," řekl Studnička. Muraja latnatá (murraya paniculata) patří podle něj do čeledi routovité stejně jako třeba citroník nebo pomerančovník. "Ovšem tady nemůžeme očekávat ovoce. Plody jsou bobulky, celkem tlustostěnné s peckou," uvedl ředitel.

Podle něj muraja voní krásně jako citroník a v tropech se pěstuje jako anestetikum. Studnička si to již v minulosti mohl sám vyzkoušet. "V tropech, když vás bolí zuby, dají vám rozžvýkat větvičku muraji a bolest ustane. Problém je v tom, že vám úplně ochrnou ústa, takže máte problém i hovořit," dodal. Vzácnou bonsaj si podle něj mohla botanická zahrada pořídit díky vysoké návštěvnosti, letos už ji navštívilo minimálně 50.000 lidí. "Ještě nemáme uzavřený prosinec," uvedl ředitel. Díky dobré návštěvnosti bude zahrada na Štědrý den zdarma přístupná, v minulých letech této možnosti využily tisíce lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist