https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-rwe-a-e-on-vycouvaly-ze-stavby-novych-jadernych-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie: RWE a E.ON vycouvaly ze stavby nových jaderných reaktorů

30.3.2012 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mraky nad jadernou elektrárnou Wylfa ve Walesu. Zde měla být vystavěny nové reaktory.
Mraky nad jadernou elektrárnou Wylfa ve Walesu. Zde měla být vystavěny nové reaktory.
Německé energetické společnosti oznámily, že odstupují od projektu Horizon na vybudování dvou nových jaderných elektráren. O zakázku projevila zájem francouzská společnost EDF, píše Guardian.
 

V britské energetice způsobilo rozhodnutí RWE a E.ONu pozdvižení. RWE ve čtvrtek ráno oznámilo, že končí ve společném projektu Horizon a dává svůj díl na trh.

Podle informací z energetických kruhů je v rámci projektu Horizon na prodej řada technologií, které měly být využity při stavbě dvou nových jaderných zařízení ve stávajících elektrárnách Wylfa ve Walesu a Oldbury v Oldbury v Gloucestershire.

Nejmenovaný zdroj z britského jaderného průmyslu Guardianu řekl, že na rozhodnutí obou německých gigantů má vliv celoněmecký odklon od jádra, ke kterému se země uchýlila po loňské katastrofě v japonské Fukušimě. Němci si podle tohoto zdroje uvědomují, jaký zásah to pro britskou energetiku může mít: rozpočet stavby waleské elektrárny byl větší než na zorganizování letošní olympiády v Londýně. Vládě tak prý nezbývá nic jiného než se pokusit najít jiného kupce.

Jedním ze zájemců o koupi rozjetého projektu by mohla být francouzská společnost EDF. Je ale už teď zřejmé, že výstavba nových jaderných zařízení se i v Británii bude muset potýkat s pochybami o budoucnosti jaderné energetiky.

Projekt Horizon počítal s tím, že do roku 2025 se postaví jaderné elektrárny o celkovém výkonu až 6000 MW. Silnou motivací je snaha vlády snížit emise uhlíku na 80 % do roku 2050.

„Odstoupení RWE a E.ONu je jednoznačně velkým zklamáním,“ řekl ministr energetiky Charles Hendry. Partneři podle něj ale jasně vysvětlili, z jakých důvodů od projektu odstupují. Ministr o úloze jaderné energetiky ve Velké Británii nijak nepochybuje. „Nový jaderný program Velké Británie je mnohem více než jednoho konsorcia a o jadernou energii zůstává značný zájem,“ prohlásil s tím, že plán na dohodu s francouzskou EDF jsou na dobré cestě a obzoru jsou i další silní hráči.

Už teď se ale objevují hlasy, které vstup Francouzů do výstavby britských elektráren kritizují. Pokud by britské reaktory stavěla francouzská společnost Areva, která patří mezi největší výrobce jaderných reaktorů, mělo by vliv na zaměstnanost v zemi. Na rozdíl od Westinghouse, který patří japonské Toshibě a který má strategii nakupovat suroviny tam, kde staví, Areva má dodavatelské řetězce ve své domovině a její zájem zaměstnávat místní by byl menší.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Nuclear giants RWE and E.ON drop plans to build new UK reactors vydané na serveru Guarian 29. 3. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist