https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-napad-z-pouziteho-fritovaciho-oleje-lze-vyrobit-bioplastovou-folii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský nápad: z použitého fritovacího oleje lze vyrobit bioplastovou fólii

8.4.2016 11:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zkušební výroba fólie z polymeru PHA. Fólie je biologicky rozložitelná na CO2 a vodu.
Zkušební výroba fólie z polymeru PHA. Fólie je biologicky rozložitelná na CO2 a vodu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TAČR
Unikátní systém využití použitého fritovacího oleje vyvinuli čeští vědci ve spolupráci se společností Nafigate. Systém Hydal dokáže za pomoci biotechnologií vyrobit z použitého oleje plast, který je vhodný na výrobu zemědělských, v přírodě přirozeně rozložitelných fólií. V rámci projektu byla navázána spolupráce s čínskými partnery a vznikl i společný joint-venture, informovala Technologická agentura ČR, který výzkum podporovala. Hlavním důvodem spolupráce s Čínou je fakt, že tato země se potýká s palčivým problémem tzv. bílého znečištění (znečištění syntetickými plasty). Použití mulčovací fólie z biopolymeru PHA je ideálním řešením pro tento problém. Po uplynutí požadované doby, až folie splní svůj účel, se samovolně rozloží na CO2 a vodu.
 

Biotechnologie Hydal využívá použitý fritovací olej pro výrobu biopolymeru PHA (polyhydroxyalkanoát), ze kterého se vyrábí bioplast. Laicky řečeno - technologie využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí tak zcela přirozeným způsobem surovinu pro plast. Hydal je současně první biotechnologií na světě, která dokáže v průmyslovém měřítku vyrábět biopolymer z odpadu a neodebírat tak zdroje potravního řetězce, jako je tomu u konkurence, která zpracovává například cukr, škrob nebo kukuřici.

Polymer PHA v buňkách mikroorganismů.
Polymer PHA v buňkách mikroorganismů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TAČR

„S touto unikátní biotechnologií jsme se poprvé setkali na VUT v roce 2011. Rozhodli jsme se jí pomoci do života a z vlastních zdrojů jsme ji připravili pro obchod na globálním trhu,” uvedl Ladislav Mareš, předseda představenstva Nafigate Corporation. Cílem společnosti je přenos této technologie na globální trh, spolu s čínským komerčním partnerem, Jiangsu Clean Environment Technology Co., Ltd., který má dobře zavedenou síť pro sběr použitého fritovacího oleje na území Číny.

Nyní probíhá přenos české biotechnologie do Číny, kde se má vystavět pilotní linka. Ta bude umístěna v  Nanopolis v Suzhou v Číně. Aktivity realizuje společnost NAFIGATE Corporation a.s. ve spolupráci s čínským partnerem firmou Jiangsu Cleanet na základě společného podniku s názvem Suzhou Hydal Biotech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist