https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-chce-novou-koncepci-udrzby-zelene-poslouzi-pro-uzemni-plan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno chce novou koncepci údržby zeleně, poslouží pro územní plán

4.5.2017 08:30 | BRNO (ČTK)
Koncepce bude jedním z důležitých dokumentů pro nový územní plán stejně jako letos zpracovávaná vize prostorového rozvoje města. Brno má více než 20 let starý územní plán. Jeho aktualizaci zrušil soud. / ilustrační foto
Koncepce bude jedním z důležitých dokumentů pro nový územní plán stejně jako letos zpracovávaná vize prostorového rozvoje města. Brno má více než 20 let starý územní plán. Jeho aktualizaci zrušil soud. / ilustrační foto
Brno si nechá asi za 340.000 korun vypracovat novou koncepci údržby zeleně, řekl včera ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Určí jednotná pravidla pro údržbu zeleně, o kterou se nyní stará více organizací. Dokument bude zároveň jedním z důležitých podkladů pro nový územní plán města. Společnost Atregia, která podala nejvýhodnější nabídku, koncepci připraví do konce letošního listopadu.
 

Koncepce má zajistit optimální správu a údržbu zelených ploch a stanovit další rozvoj zeleně v Brně. "Péče o zeleň v Brně potřebuje jasná pravidla, která zajistí, že zelené plochy budou nejen hezky vypadat, ale zároveň budou účinně pohlcovat prach a tlumit hluk," uvedl Ander.

Doplnil, že Brno potřebuje i plán, jak se budou plochy veřejně přístupné zeleně do budoucna rozvíjet. O zeleň nyní pečuje několik organizací od městských částí, přes Veřejnou zeleň města Brna, Brněnské komunikace až po Ředitelství silnic a dálnic. Podle magistrátu to vede k tomu, že se o stromy stará někdo jiný než o sečení trávníků pod nimi. Podobné je to i na sídlištích, kde se o trávníky mezi domy stará jiná organizace než o trávníky mezi chodníkem a silnicí. "Vypadá to chaoticky a vyvolává to řadu stížností," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Filip Poňuchálek.

Podle něj v Brně není například ani jednotná metodika pro údržbu izolačních pásů keřů podél silnic. "Často se tak stává, že jsou například izolační pásy keřů podél silnice ořezány tak, že přestávají plnit svou roli bariéry proti hluku a prachu. Nová koncepce by měla být podnětem pro maximální možné sjednocení správy a nastavení jednotných pravidel údržby veřejné zeleně na území města," dodal Poňuchálek.

Koncepce bude jedním z důležitých dokumentů pro nový územní plán stejně jako letos zpracovávaná vize prostorového rozvoje města. Brno má více než 20 let starý územní plán. Jeho aktualizaci zrušil soud. Město musí nový plán vypracovat v příštích letech. Staré plány měly přestat platit do konce roku 2020, ale protože některá města jako Brno a Praha přípravu nových plánů nestíhaly, Sněmovna prodloužila termín do roku 2022.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist