https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-vypsalo-architektonickou-soutez-na-upravy-nabrezi-svratky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno vypsalo architektonickou soutěž na úpravy nábřeží Svratky

5.12.2016 11:24 | BRNO (ČTK)
Brno vypsalo architektonickou soutěž na úpravy nábřeží Svratky. V budoucnu se bude měnit úsek od Uhelné ulice od železničního mostu až k výstavišti. Pro lidi se má zlepšit přístup k vodě, aby vznikla zóna vhodná k trávení volného času a relaxaci. Součástí změn jsou však také protipovodňová opatření. Týmy architektů a urbanistů mohou své návrhy podávat do konce února, řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ).
 

"V minulých měsících jsme zpracovali zadání a vybrali členy poroty. Jednou z členek je například Susan Krauppová, která projektovala oživení Dunajského kanálu ve Vídni," uvedl Ander. Výsledky má město oznámit v půlce března. "V soutěži neusilujeme jen o obecnou ideu, ale o konkrétní návrhy úprav a řešení prostoru. Až budeme mít vítěze, jsme připraveni pokračovat přípravou stavebního projektu," řekl náměstek. Vítěz soutěže dostane 550.000 korun, odměny dostanou i týmy na druhém a třetím místě.

Svratka protéká ve zmíněném úseku převážně v hlubokém vybetonovaném korytě, ke kterému nemají lidé žádný přístup. Po levém břehu sice vede rušná silnice, ale po druhém cyklostezka, a její okolí tak má potenciál pro rozšíření nabídky rekreačních ploch v Brně.

Revitalizace nábřeží Svratky je dílčí snahou více zpřístupnit brněnská nábřeží. Potenciál má do budoucna také například Svitava, která protéká kolem bývalých továren. Snahou města je i otevřít více rekreaci Ponávku. Částečně se již podařilo v dřívějších letech zpřístupnit okolí Svratky v jižní části Brna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist