https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-vysetruje-subvencovani-cinskeho-exportu-elektrokol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel vyšetřuje subvencování čínského exportu elektrokol

22.12.2017 12:00 | BRUSEL (ČTK)
Čínští výrobci ovládají třetinu trhu s elektrokoly
Čínští výrobci ovládají třetinu trhu s elektrokoly
Foto | leniners / Flickr
Evropská komise začala vyšetřovat, zda čínští vývozci elektrických kol nedostávají nadměrné státní subvence. Evropský svaz výrobců jízdních kol EBMA tvrdí, že tyto subvence mají řadu podob, včetně zvýhodněných úvěrů od státních bank či daňových úlev
 
Prodej čínských elektrokol v Evropské unii loni podle EBMA vzrostl o 40 procent na více než 430.000. Svaz předpokládá, že letos se prodej vyšplhá na 800.000 elektrokol.

V Evropě se ročně prodá kolem 20 milionů jízdních kol, z toho zhruba deset procent nyní tvoří elektrokola. Během pěti let by se jejich podíl mohl vyšplhat až na 25 procent.

Čínští výrobci nyní podle EBMA ovládají zhruba třetinu trhu s elektrokoly v EU a jejich ceny jsou v některých případech o polovinu nižší než u evropských konkurentů.

Generální tajemník EBMA Moreno Fioravanti tvrdí, že za nižšími cenami čínských výrobců nestojí levnější pracovní síla, ale dotace od čínské vlády, napsala agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist