https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/buchlovicky-zamek-ozdobily-na-velikonoce-rezane-tulipany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Buchlovický zámek zdobí na Velikonoce řezané tulipány

14.4.2017 09:10 | BUCHLOVICE (ČTK)
Tulipány se poprvé objevují v perské literatuře v devátém století. Když v 15. století Persii ovládli Turci, postupně se začaly stávat oblíbenou zahradní rostlinou. / ilustrační foto
Tulipány se poprvé objevují v perské literatuře v devátém století. Když v 15. století Persii ovládli Turci, postupně se začaly stávat oblíbenou zahradní rostlinou. / ilustrační foto
Foto | Matej Šiculiak
Zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku od včera zdobí řezané tulipány. Pět desítek různobarevných druhů je instalováno v sala terreně i v aranžmá v sálech na prohlídkové trase zámku. Expozice, kterou tvoří asi 2500 kusů tulipánů, potrvá do Velikonočního pondělí. Tulipány zkrášlují zámek letos posedmé.
 

Byly dovezeny z Nizozemska, jde o zahradní tulipány. "Je jich hodně druhů. Za sedm ročníků jsme tady už měli kolem 450 názvů tulipánů," řekla ČTK kastelánka Ivana Šupková. Nechybějí návštěvníky oblíbené tulipány Princess Irene. "Letos máme tulipány Princess Irene Parrot. Jsou to papouškovité tulipány, které pocházejí už z roku 1630," dodala Šupková.

Tulipány se poprvé objevují v perské literatuře v devátém století. Když v 15. století Persii ovládli Turci, postupně se začaly stávat oblíbenou zahradní rostlinou. Do Evropy se dostaly na počátku 16. století přes italské přístavy, koncem století se objevily v holandských zahradách. Tulipán byl v první polovině 17. století luxusním zbožím, ceny jeho cibulí se vyšplhaly až k hodnotě městského domu. Svou oblibu si i kvůli snadnému pěstování tato květina zachovala dodnes.

Výstava na zámku je otevřena denně od 9:30 do 16:00. Kromě tulipánů se návštěvníci buchlovického zámku mohou těšit i na výstavu růží v červenci a v říjnu také na chryzantémy. Od 1. června do konce září bude otevřena výstava fuchsií. V květnu budou zahájeny výstavy Rodina Leopolda Berchtolda na cestách, Z deníku Aloise Berchtolda a Historie tříkolky. V programu jsou i květnové Kosecké písně a červencový festival česneku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist