https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budou-mit-opice-lidska-prava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budou mít opice lidská práva?

15.1.1999 09:00 | PRAHA (EkoList)
Půl století po přijetí Všeobecné deklarace lidských práv se na Novém Zélandu - v jedné ze zemí, které patřily k jejím prvním signatářům, schyluje k rozšíření platnosti tohoto dokumentu i na mimolidské živé bytosti.
 

Desátého prosince byl v novozélandském parlamentu zahájen schvalovací proces novely zákona o ochraně zvířat, který by měl legislativně zakotvit základní práva a svobody pro šimpanze, orangutany a gorily.

Celosvětovou kampaň za práva lidoopů zahájil před několika lety jeden z nejvýznamnějších současných odborníků na etologii a psychologii těchto zvířat, profesor Washingtonské university Roger Fouts. Na Novém Zélandě vzniklo sdružení několika desítek vědců a filosofů, které si vytklo za cíl prosadit práva velkých opic do legislativy své země. Podle jejich návrhu by se lidoopům mělo dostat zejména tří základních práv: práva na důstojný život; práva na to, aby s nimi nebylo jednáno ponižujícím či krutým způsobem, a práva na to nebýt vystaven škodlivým experimentům. Tato práva jsou podobná těm, jež mají podle zákonů většiny vyspělých zemí lidské děti. Lidoopi jsou podle mínění odborníků emocionálně i intelektuálně velmi podobní právě přibližně tříletým dětem. Dr. Jeff Sluka, předseda Antropologické asociace Nového Zélandu, tvrdí, že v současnosti již nelze mít pochyb o tom, že šimpanzi, orangutani a gorily si zaslouží práva, která byla až dosud vyhrazena lidem. "Velké opice patří do stejné rodiny jako my. Chovat se k nim jako k ‚hloupým zvířatům' je mnohem horší než například rasismus. Učí se znakovému jazyku, jednoduché aritmetice, mají schopnost vyrábět nástroje i umělecky tvořit, především ale mají povědomí o svém Já, vědí o vlastním myšlení a to jsou přece vlastnosti, které v minulosti oddělovaly lidi od zvířat."

Návrh novozélandského zákona podpořila také nejvýznamnější antropologická organizace na světě Americká antropologická asociace (AAA). Při příležitosti zahájení schvalovacího procesu nového zákona navštívil Nový Zéland i profesor Fouts. Parlamentní debatu o právech lidoopů přirovnal k diskusím o zrušení otroctví na konci minulého století. I tehdy se podle něj ozývaly hlasy o přirozené převaze některé z ras nad druhou a tedy i o přirozeném právu podřazenou rasu ovládat a zotročovat. Přesto je dnes otroctví mezi slušnými lidmi těžkým zločinem. "Vzhledem k tomu, co dnes víme o jejich myslích, je na místě požadovat, aby zabití šimpanze, roztržení jejich rodiny, předvádění lidoopa v cirkuse nebo provádění život ohrožujících experimentů bylo považováno za kriminální čin." řekl Fouts před parlamentním výborem.

Přijetí zákona by pro Nový Zéland nemělo zásadní okamžitý dopad. V zemi se totiž nachází pouze 36 lidoopů, kteří by měli získat svobodu. Vědci bojující za lidoopy však doufají, že Nový Zéland bude precedentem, který za nějakou dobu přiměje k osvobození lidoopů i ostatní země na světě. Nový Zéland je zemí, která je v otázkách prosazování lidských práv a míru tradičně velmi radikální. Příkladem může být vyhlášení celého území státu za bezjadernou zónu v době nejhlubší studené války. Tehdy byl Nový Zéland zpočátku osamocen, dnes je však již například testování jaderných zbraní považováno ve světě za těžko přijatelné. Dr. Sluka před novozélandskými poslanci prohlásil: "Jsme malá země se schopností zaujímat velká morální stanoviska v pravý čas. Pro práva lidoopům čas dozrál právě dnes. Po celém světě jsou kriticky ohrožováni na životech, od hořících lesů na Sumatře a Borneu a válkou likvidovaných horských rezervací ve střední Africe až po výzkumné laboratoře ve Spojených Státech Amerických."


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist