https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bursik-limity-tezby-uhli-je-treba-zachovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bursík: Limity těžby uhlí je třeba zachovat

9.6.1998 09:00 | ČERNICE/HORNÍ JIŘETÍN (EkoList)
Proti rušení územních limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku je ministr životního prostředí Martin Bursík. Při své návštěvě obcí Černice a Horní Jiřetín, jejichž existence je prolomením limitů přímo ohrožena, ministr řekl, že v surovinové politice státu bude prosazovat už dané těžební limity spolu s jejich hospodárnějším využíváním.
 

Hana Seilerová (KSČM), starostka dvoutisícového Horního Jiřetína, vyjádřila obavy občanů z možnosti, že by jejich obec byla zlikvidována. Konstatovala, že obyvatelé si byli jisti územními limity, které nyní mohou padnout.

Bursík tvrdí, že uhlí by se zde dalo těžit hlubinně. Podle ministra by měla být těžba omezena, čímž by se prodloužila životnost dolu. K efektivnějšímu využívání uhlí by podle něj přispěla i výstavba moderních paroplynových elektráren. Výstavba těchto zařízení by měla být zaplacena z peněz určených pro výstavbu JE Temelín.

Na konci května navštívil ministr Bursík i severočeský Děčín. Zde spolu se starostou Milanem Kuncem (ODS) zahájil zkoušky projektu využití geotermální energie.

Město čerpá z hloubky 520 metrů vodu teplou 33 stupňů Celsia. Ta se bude po do-hřátí rozvádět po domácnostech. Očekávané úspory energie potřebné na vytápění byly vyčísleny na 15%. "Jedině cesta úspor a využívání alternativních a obnovitelných zdrojů energie je cestou, která nás může zavést tam, kam většina z nás chce - do Evropy," říká Kunc.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist