https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byli-jsme-pri-tom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Byli jsme při tom

7.4.1998 08:30 | PRAHA (EkoList)
Je předposlední únorový den a slunce pálí tak, jakoby nám už zima letos dala sbohem. Ti poctiví a pečliví obchodníci se zvířaty se dnes nebudou mít čeho bát. Zato ti druzí...
 

Spěchám na předem domluvené místo. Dvojice, kterou hledám, právě nad něčím usilovně diskutuje. Jsou to Ing. Klapuš a zooložka RNDr. Hodková z České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Dovolili mi, abych se s nimi zúčastnila kontroly v obchodech se zvířaty, sledující dodržování zákona u druhů, na které se vztahuje mezinárodní úmluva o jejich ochraně - CITES.

Zastavili jsme u prvního Zverimexu. Ochočený kakadu naholící, papoušci senegalští, amazoňani... Nabídka zní opravdu lákavě. Prohlížíme si prodávané exponáty. Všechna zvířata vypadají zdravě. Na kleci ochočeného kakadu, stejně jako i u ostatních "citesových zvířat", však chybí povinná cedulka upozorňující na druh podléhající ochraně CITES. Takových druhů jsme napočítali celkem jedenáct.

Pan Ing. Klapuš vše pečlivě zapisoval do protokolu. Druh, počet jedinců, zdravotní stav a stupeň ochrany. To už nás zve trošku rozrušený zástupce majitele prodejny do své kanceláře. Na stole před ním leží kupa papírů - registrační listy, potvrzení o povoleném dovozu, nabývací listiny a fotografie. "Želvy se fotí kvůli jejich kresbě na spodku krunýře," vysvětluje mi paní Hodková. "Pomáhá k jejich identifikaci. Něco jako u lidí otisky prstů."

Na závěr Ing. Klapuš přečetl zjištěné nedostatky. U jednoho jedince chyběl doklad o jeho získání, na některé exempláře chyběly registrační listy a scházela nám také jedna živá želva. Nakonec bylo zástupci majitele oznámeno, že s firmou bude zahájeno správní řízení.


reklama

 
Zuzana Terčová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist