http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cap-cerny-ze-znojemska-netradicne-mozna-hnizdi-v-cernobylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Čáp černý ze Znojemska netradičně možná hnízdí v Černobylu

1.9.2017 07:00 | ZNOJMO (ČTK)
Ještě na podzim 2010 byl tento čáp pozorovaný v Izraeli na jihovýchodní tahové cestě do Afriky, tuto jeho trasu potvrdilo i pozorování v Rumunsku na jaře 2015. Jeho letošní pozorování na Ukrajině podle Pojera může naznačovat, že si možná zvolil jako hnízdiště právě východní Evropu, což je pro tuzemské čápy velmi neobvyklé. / ilustarční foto čápa černého
Ještě na podzim 2010 byl tento čáp pozorovaný v Izraeli na jihovýchodní tahové cestě do Afriky, tuto jeho trasu potvrdilo i pozorování v Rumunsku na jaře 2015. Jeho letošní pozorování na Ukrajině podle Pojera může naznačovat, že si možná zvolil jako hnízdiště právě východní Evropu, což je pro tuzemské čápy velmi neobvyklé. / ilustarční foto čápa černého
Foto | J Brew / Flickr
Čáp černý, který se před sedmi lety narodil na Znojemsku a kde ho tehdy okroužkovali ornitologové, zcela netradičně možná hnízdí v Černobylu na Ukrajině. Je to přes 1000 kilometrů daleko, navíc mimo jeho tah. Obvykle tito čápi hnízdí několik desítek kilometrů od místa narození, řekl včera František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Ještě na podzim 2010 byl tento čáp pozorovaný v Izraeli na jihovýchodní tahové cestě do Afriky, tuto jeho trasu potvrdilo i pozorování v Rumunsku na jaře 2015. Jeho letošní pozorování na Ukrajině podle Pojera může naznačovat, že si možná zvolil jako hnízdiště právě východní Evropu, což je pro tuzemské čápy velmi neobvyklé.

"Čápi se usazují relativně blízko svého rodiště, jen malá část hnízdí dál. Rozšiřují se západním směrem, ti naši například v Německu, Lucembursku či dokonce ve Francii. Tento čáp v Černobylu šel vlastně i proti směru jejich šíření, protože z východu oni přišli," uvedl Pojer.

Doplnil, že českého čápa pozorovali s dalšími dvěma, jak posedávají na pilířích v okolí bývalé jaderné elektrárny. Podle Pojera se čáp z Moravy mohl na své tažné cestě nechat ovlivnit jiným z Ukrajiny a doputovat až tam.

Značení čápů černých plastovými kroužky, které lze přečíst dalekohledem nebo na fotografii, v Česku probíhá od roku 1994. Za tu dobu bylo takto označeno více než 4000 mláďat a nashromážděno téměř 3000 záznamů o nich.

Zjistilo se, že Česká republika leží na tahovém rozhraní a čeští čápi létají zimovat do Afriky dvěma hlavními směry - jihozápadním přes Gibraltar a jihovýchodním přes Balkán a Izrael. Letošní léto je podle Pojera pozoruhodné také poměrně časným odletem mláďat, která opustila hnízdo většinou během července. Několik bylo zastiženo na různých místech Německa, ale také ve Francii, Itálii nebo v Maďarsku a Srbsku. Početnost čápa černého v České republice se odhaduje přibližně na 300 až 400 hnízdních párů.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist