http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cechum-vadi-ze-maji-mene-kvalitni-potraviny-nez-v-zapadni-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Čechům vadí, že mají méně kvalitní potraviny než v západní Evropě

18.2.2016 13:44 | BRNO (ČTK)
Výrobci ji obvykle komentují tím, že jiné složení si žádají odlišné chuťové preference lidí ve východní Evropě. S tímto tvrzením ale podle průzkumu nesouhlasí 77 procent dotázaných. Více než polovina lidí si naopak myslí, že skutečným důvodem je snaha výrobce ušetřit na surovinách, 38 procent lidí míní, že důvodem je tendence Čechů nehledět tolik na kvalitu, ale na nízkou cenu
Výrobci ji obvykle komentují tím, že jiné složení si žádají odlišné chuťové preference lidí ve východní Evropě. S tímto tvrzením ale podle průzkumu nesouhlasí 77 procent dotázaných. Více než polovina lidí si naopak myslí, že skutečným důvodem je snaha výrobce ušetřit na surovinách, 38 procent lidí míní, že důvodem je tendence Čechů nehledět tolik na kvalitu, ale na nízkou cenu
Českým zákazníkům vadí, že potraviny stejné značky jsou v České republice méně kvalitní než v západní Evropě. Z výzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyplývá, že s touto praxí je nespokojeno 88 procent z dotázaných a většina také odmítá tvrzení výrobců, že to dělají kvůli odlišným chuťovým preferencím. Jelikož jiné složení potravin prodávaných ve více zemích pod stejnou značkou je prokázaným faktem, chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) přimět k řešení Evropskou komisi.
 

Řada nadnárodních koncernů dodává stejné potraviny se stejným obalem do více zemí. "Český spotřebitel přitom přichází zkrátka, protože potraviny pro český trh obsahují méně hodnotné suroviny než potraviny, které míří na trh zemí takzvané staré evropské patnáctky," řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podle Jurečky nejde o právní, nýbrž etický problém. Oslovil proto 12 ministerských kolegů ze střední a východní Evropy. "Polovina z nich to vnímá také jako problém, proto to chceme přednést na jednání Evropské komise," řekl Jurečka.

Výzkum mínění zákazníků udělala SZPI loni na podzim. "Výsledky jsou očekávatelné, ale poměrně překvapivé je množství lidí, kterým se tato praxe nelíbí," řekl Kopřiva.

Výrobci ji obvykle komentují tím, že jiné složení si žádají odlišné chuťové preference lidí ve východní Evropě. S tímto tvrzením ale podle průzkumu nesouhlasí 77 procent dotázaných. Více než polovina lidí si naopak myslí, že skutečným důvodem je snaha výrobce ušetřit na surovinách, 38 procent lidí míní, že důvodem je tendence Čechů nehledět tolik na kvalitu, ale na nízkou cenu.

Autoři výzkumu zjišťovali také vnímání kvality českých potravin. Pozitivní mínění má 68 procent respondentů, čtvrtina je považuje za nekvalitní. Vnímání zahraničních potravin je horší. Za kvalitní je považuje 49 procent lidí, za nekvalitní 39 procent.

Když se SZPI ptala na nejproblematičtější vývozce potravin, v 88 procentech bylo zmíněno Polsko, což je setrvalý stav v posledních třech letech. Problémová je podle spotřebitelů i Čína a od roku 2013 vzrostla dvojnásobně na 21 procent nedůvěra k německým výrobkům.



Zdeněk Meitner
tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk

Všechny komentáře (5)

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JJ

Jan Josef Štika

21.2.2016 17:25
Je něco špatně,když potraviny vyráběné u nás jsou dražší,než třeba v Německu.Ještě víc mi vadí,že jsme popelnicí Evropy,že v českých továrnách (které ale už dávno nejsou naše),vyrábí čeští zaměstnanci jiné,kvalitní potraviny třeba pro německý trh a podstatně méně kvalitní pro Čechy (viz lentilky,piškoty Opávia,Rama a nepřeberný výčet dalších).Aby toho nebylo málo,musíme se každodenně školit,aby jsme znaly fígle prodejců.Musíme chodit do obchodů s lupou aby jsme si dokázali přečíst,že nekupujeme maso,ale masný výrobek vyrobený ze separátu,který by jsme dřív nedali ani dobytku,že křehčené maso znamená,že kupujeme drahou vodu,kolik jedovatých "éček" kupujeme ve "zdravé výživě" - třeba v jogurtech.To je bohužel každodenní praxe.Třeba zrovna dnes v letáku Albertu - Selské mléko za 19,90kč,až 4% tuku.Když známe ty fígle prodejců a není u výrobku definovano minimální % tuku,znamená to,že úplně legálně takhle můžou prodávat i odstředěné mléko.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.2.2016 09:51 Reaguje na Jan Josef Štika
To Vaše naše (české továrny) svědčí o Vaší iracionalitě. A pokračujete v hodnocení a popisu stavu, které je také iracionální.
Odpovědět
Katka Linke

Katka Linke

22.2.2016 06:33
SUPER! Jsem velmi ráda, že se o své jídlo začínají zajímat i ostatní lidé, ne jen Iniciativa potravinové suverenity. Ano, bude to ještě složité, změnit naše nakupovací zvyklosti, a snad i tlak shora něco pomůže, ale nejpodstatnější je začít u sebe. Podívejte se do ledniček, kolik kupujete věcí, které nejsou skutečným jídlem, ale spíše směsí sacharidů, proteinů a tuků. Jablko i mrkev a brambory vědí, jak mají narůst, o složení dětských přesnídávek ale rozhoduje také cena. Podobné je to i s dalšími produkty, zejména ty dětské jsou často vyloženě nezdravé, díky vysokému obsahu cukru. Hlavně nebuďme pohodlní. Procházky přírodou nám mohou zabezpečit vlastní domácí džemy, a ještě nám bude dobře po těle i a na duši. Je třeba ale začít: "Podívejte se do Vašich lednic!!"
Odpovědět
KP

Karel Padevet

23.2.2016 10:21
Důvod je zcela prostý... ne že by prodejce občas nefixloval - ale zdejší spotřebitel díky nižší kupní síle vybírá hlavně podle ceny.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.2.2016 09:47 Reaguje na Karel Padevet
Já bych to nazval posedlost cenou a rezignace na kvalitu. Nejhorší je, že jsou postiženi ti, kteří vyžadují kvalitu.
Odpovědět
reklama

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist