https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cekate-na-penize-z-programu-zelena-usporam-meli-byste-je-dostat-do-brezna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čekáte na peníze z programu Zelená úsporám? Měli byste je dostat do března

18.1.2011 09:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na rok mohly žádat o dotaci ze Zelené úsporám i panelové domy.
Na rok mohly žádat o dotaci ze Zelené úsporám i panelové domy.
Foto | VitVit / Wikimedia Commons
Lidé, kteří čekají na peníze z programu Zelená úsporám, by se měli dočkat. Státní fond životního prostředí začne vyplácet dotace na projekty, které byly schválené od června do září minulého roku. K žadatelům by se měly peníze dostat do konce března. Celkem se jedná o 17 tisíc žádostí, sdělila Ekolistu mluvčí ministerstva životního prostředí.
 

Fond začne rozesílat peníze žadatelům, jejichž smlouvy byly schváleny 91. Radou fondu 30. září loňského roku. Celkem se jedná o více než 5 miliard korun. Zároveň také pokračuje kontrola přijatých žádostí. „Těch zbývá prozkoumat ještě 9 000, v prosinci loňského roku bylo prověřeno 5 000 žádostí,“ říká mluvčí ministerstva Michalea Jendeková. Podle dřívějších zpráv chybí Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP) zhruba 3 až 5 miliard korun na přijaté projekty, přesnou sumu má ukázat právě probíhající kontrola. Podle kritiků zaznamenal program prudký odliv finančních prostředků tím, že se k čerpání dotací dostaly také veřejné budovy.

Ministerstvo spolu se SFŽP se prý od počátku programu Zelená úsporám snaží co nejrychleji zpracovávat přijaté žádosti. „V posledním týdnu před přerušením programu jsme ale obdrželi celkem 10 425 žádostí, což je výrazně více, než je technická a personální kapacita SFŽP. V porovnání s tím za celý rok 2009 přijal SFŽP pouze 3 100 žádostí,“ říká 1. náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Kvůli převisu žádostí nad objemem peněz v programu uvažuje ministerstvo o snížení dotace v řádu několika procentních bodů. V současné době probíhají jednání s kupci emisních kreditů, aby se aktuální průměrná výše podpory, která se pohybuje v rozmezí 60 – 65 %, mohla o něco snížit.

K dnešnímu dni je podle ministerstva v programu Zelená úsporám evidováno 75 000 žádostí, z toho je 37 000 žádostí schváleno. V roce 2010 byla vyplacena 1 998 830 620 korun, v roce 2009 to bylo 3 287 100 korun. Za celou dobu trvání programu dostali majitelé budov na úspory energie nebo šetrné zdroje vytápění celkem 2 002 117 720 korun. Program je financován z příjmů z prodeje tzv. kjótských emisních povolenek (AAU), které byly doposud prodány ve smluvní ceně za 19,6 miliard korun.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist