https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celnici-zadrzeli-na-letisti-muze-pasujiciho-chameleony-a-gekony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celníci zadrželi na letišti muže pašujícího chameleony a gekony

6.6.2016 14:18 | PRAHA (ČTK)
V nelegální zásilce byla mláďata i dospělí jedinci. Oborníci podle stavu a chování zvířat konstatovali, že to jsou zvířata odchycená v nedávné době ve volné přírodě
V nelegální zásilce byla mláďata i dospělí jedinci. Oborníci podle stavu a chování zvířat konstatovali, že to jsou zvířata odchycená v nedávné době ve volné přírodě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Celníci na pražském letišti Václava Havla minulý týden objevili při běžné rentgenové kontrole zavazadel 221 chameleonů a 15 gekonů, které se pokusil nelegálně dovézt z Madagaskaru pětadvacetiletý cizinec. Vzácná zvířata chráněná mezinárodní úmluvou pašoval v látkovém kufru a cestovní tašce, ukryté ve dvou krabicích a bubínku z přírodního materiálu, informovala mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.
 

"Dehydrovaná a stresovaná zvířata byla převezena do záchranného centra. Přes odbornou péči je však v současné době již 20 chameleonů mrtvých a uhynuli i všichni gekoni rodu Uroplatus. Kvůli stresu z odchytu a způsobu přepravy lze očekávat i další úhyny," uvedla v tiskové zprávě Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Muž byl obviněn z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Hrozí mu až tři roky vězení a soud ho poslal do vazby kvůli obavám, že cizinec uprchne nebo se bude skrývat, sdělila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

V jednom ze zavazadel objevili pracovníci České inspekce životního prostředí i živou užovku ukrytou v látkovém pytli. K užovce byli přibaleni čtyři gekoni určení zřejmě ke krmení.

V nelegální zásilce byla mláďata i dospělí jedinci. Oborníci podle stavu a chování zvířat konstatovali, že to jsou zvířata odchycená v nedávné době ve volné přírodě. "Jedná se o vzácné endemické druhy z ostrova Madagaskar, velmi ceněné mezi chovateli. Tyto druhy jsou chráněné úmluvou CITES a k jejich dovozu je nutné předložit vývozní povolení Madagaskaru a dovozní povolení ČR. Ani jedno pašerák samozřejmě neměl," dodal ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist