https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celnici-zadrzeli-na-pardubicku-auto-s-chranenymi-papousky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celníci zadrželi na Pardubicku auto s chráněnými papoušky

7.10.2016 12:05 | PARDUBICE (ČTK)
Žako šedý je nejčastěji prodávaný větší papoušek, který se nejlépe naučí mluvit
Žako šedý je nejčastěji prodávaný větší papoušek, který se nejlépe naučí mluvit
Foto | Papooga / Wikimedia Commons
Celníci zadrželi v úterý na dálnici D11 u obce Libišany na Pardubicku muže, který v autě převážel 14 papoušků. Někteří patří k druhům chráněným Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Řidič nebyl schopen celníkům předložit zákonem stanovené doklady, uvedl Tomáš Culek z Celního úřadu pro Pardubický kraj. Muž tvrdil, že papoušci jsou jeho a převáží je na vyšetření k veterináři.
 

V autě celníci objevili druhy ara horský, žako šedý, amazoňan žlutolící a amazoňan pomoučený. Podle chovatele papoušků a vydavatele internetového deníku Ararauna.cz Jana Potůčka může cena některých exemplářů dosahovat desítek tisíc korun. "U páru druhu ara horský se cena pohybuje kolem 100 000 korun. Žako šedý je nejčastěji prodávaný větší papoušek, který se nejlépe naučí mluvit, jeho cena je kolem 13 000 korun," uvedl Potůček. Druhy amazoňan žlutolící a amazoňan pomoučený podle něj nejsou příliš vzácné, prodávají se za 7000, respektive 20 000 korun. Celníci papoušky zajistili a případ předali k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí.

Generální ředitelství před časem uvedlo, že pašování vzácných papoušků je často velmi dobře organizované. Výnosy této činnosti jsou srovnatelné například i s pašováním drog a mnohdy je předmětem činnosti mezinárodních zločineckých skupin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist