https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-povolenek-vzroste-do-konce-roku-na-devet-eur-t
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena povolenek vzroste do konce roku na devět eur/t

3.12.2015 15:47 | PRAHA (ČTK)
Ceny uhlí a plynu momentálně klesají, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG
Ceny uhlí a plynu momentálně klesají, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Cena emisních povolenek se bude na konci roku pohybovat okolo devíti eur za tunu, což je v přepočtu 243 korun. Na dnešní konferenci to uvedla společnost Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami. Aktuální cena povolenek je 8,6 eura, do roku 2030 ale mohou povolenky zdražit až na 35 eur za tunu. Vývoj závisí na cenách uhlí a plynu.
 

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v roce 2005 v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. Jejich cena je tažena silnou poptávkou. Vytváří ji takzvané stabilní zajišťovací nákupy elektráren nebo tepláren a spekulativní chování průmyslových podniků, které hromadí přebytky za účelem pokrytí budoucího deficitu nebo prodeje za vyšší cenu.

V létě cena povolenek stoupala mimo jiné kvůli velmi horkému a suchému počasí. Teplý podzim s nadprůměrnými teplotami cenu ovlivňoval spíše negativně. "Koncem listopadu se cena pohybovala jen 20 centů nad letním rekordem 8,45 eura za tunu. Poslední dlouhodobé předpovědi se přiklánějí k mírné zimě s teplotami okolo 1 až 2 stupňů nad normálem. Nepředpokládáme proto větší růst ceny, než který odpovídá dlouhodobému trendu," uvedl hlavní analytik Virtuse Energy Anatoly Stolbov.

Letos se také snížila kolísavost ceny emisních povolenek, za což může zejména legislativní jistota. V nejbližší budoucnosti Virtuse Energy předpokládá lehké povzbuzení trhu. "V dlouhodobé predikci očekáváme, že ceny povolenek budou směřovat ke své stropové ceně, při které se ve výrobě elektřiny vyplatí emisně náročné uhlí nahrazovat čistším plynem," dodal Stolbov.

Ceny uhlí a plynu momentálně klesají, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG. "Oproti tomu přechod z uhlí na plyn ve výrobě elektřiny a tepla budou tlačit přes poptávku na další pokles cen uhlí a růst cen plynu," uvedla firma.

Virtuse Energy v loňském roce zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v ČR a na Slovensku a dosáhla obratu přes šest miliard korun.

V současné době se intenzivně diskutuje o reformě celého systému označovaného jako ETS, měla by odstartovat v roce 2019. Evropská komise plánuje změnou mechanismu snížit přebytek povolenek na trhu a zvýšit tak jejich cenu. Stávající systém se totiž kvůli nízkým cenám propadal už několik let do bezvýznamnosti. Přebytečné povolenky na vypouštění škodlivin do ovzduší by měly směřovat do takzvané "rezervy tržní stability". Z ní mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist