https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrem-prahy-prosel-pochod-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrem Prahy prošel pochod proti klimatickým změnám

29.11.2015 17:53 | PRAHA (ČTK)
Organizace upozorňují na to, že změna klimatu ohrožuje zemědělství a produkci potravin, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je i jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy
Organizace upozorňují na to, že změna klimatu ohrožuje zemědělství a produkci potravin, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je i jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Několik stovek převážně mladých lidí prošlo v neděli centrem Prahy v průvodu, jehož organizátoři chtěli vpředvečer klimatické konference v Paříži poukázat na problematiku změn klimatu. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který bude v pondělí na konferenci zastupovat Česko, vzkázali mimo jiné to, že je načase, aby se ČR oprostila od "závislosti na fosilních palivech".
 

Účastníci akce se sešli na Václavském náměstí, po zhruba hodinu trvajících proslovech se v průvodu poklidně přemístili na Petřín. Skandovali při tom hesla jako "Dejme šanci větru a slunci", "Budoucnost je obnovitelná", "Konference stačily, teď je čas na činy" či "Zatepleme každý dům, ani halíř uhlobaronům".

V čele průvodu kráčeli lidé v kostýmech ledních medvědů jako připomínka toho, že ledy tající v důsledku globálního oteplování ohrožující existenci těchto zvířat. Lední medvěd, na kterého útočil zlý průmyslový ještěr, vévodil i doprovodnému alegorickému vozu.

Na transparentech nesli demonstranti nápisy "Zítra je nikdy", "Klima pro mír" nebo "Klimatičtí uprchlíci, vítejte".

Na akci se podílely Greenpeace, Hnutí Duha či Klimatická koalice. Organizace upozorňují na to, že změna klimatu ohrožuje zemědělství a produkci potravin, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je i jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy. Mezi řečníky na akci byl i ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Na pochod dohlížely desítky pořádkových policistů, kteří na trase průvodu zastavovali dopravu. Doplňoval je antikonfliktní tým.

Klíčový klimatický summit, z nějž by měla vzejít dohoda o omezení emisí skleníkových plynů na několik příštích desetiletí, bude v Paříži zahájen v pondělí za přítomnosti čelných představitelů téměř všech zemí planety. Cílem konference je vytvořit celosvětovou "pařížskou klimatickou alianci", která má být schopna udržet růst průměrné globální teploty pod dvěma stupni Celsia v porovnání s úrovněmi předindustriální éry. Nové ujednání má od roku 2020 nahradit Kjótský protokol, který se původně vztahoval na období od roku 2008 do roku 2012, avšak jeho platnost byla prodloužena právě do roku 2020.

Pařížská konference se bude kvůli nedávným teroristickým útokům konat za mimořádných bezpečnostních opatření. Není jisté, zda se nakonec skutečně podaří novou klimatickou smlouvu dojednat. Jisté naopak je, že dosud ohlášená opatření, která jsou jednotlivé státy ochotny přijmout k omezení emisí skleníkových plynů, jsou nedostatečná.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist