https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-eurosolar-letos-ziskaly-knezice-za-vytapeni-bioodpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Eurosolar letos získaly Kněžice za vytápění bioodpadem

24.11.2015 08:50 | PRAHA (ČTK)
Cenu Evropské asociace pro obnovitelnou energii letos získaly Kněžice na Nymbursku za projekt bioplynové stanice, která místní obyvatele zásobuje teplem a také elektrickou energií. Cena byla spolu s dalšími oceněními udělena v Praze v sídle horní komory Parlamentu.
 

Kněžický starosta Milan Kazda uvedl, že projekt za zhruba 120 milionů korun vznikal šest let a obec se tím zbavila problému s biodpadem. Bioplynová stanice byla spuštěna v roce 2006. Teplo z ní podle starosty využívá 90 procent obyvatel obce. Elektřinu obec prodává přes distribuční síť, ale plánuje vybudovat svou vlastní.

Stanice spaluje hlavně slámu, energetický šťovík v obřích balících a drobný dřevní odpad. Zpracuje a ekologicky likviduje ale také svážený obsah septiků, takže nahrazuje kanalizaci i čistírnu odpadních vod a žump, uvedl Kazda. Popel je využíván jako hnojivo pro zemědělské pozemky.

Ocenění putovala také do Dánska, Německa, Itálie, Rakouska, Švédska a Švýcarska, jehož zástupci uspěli hned ve třech kategoriích. Prosadil se například jejich projekt energetické soběstačnosti budov. Italové vyhráli s využitím geotermální energie v Egyptském muzeu v Turíně, Švédové s využívání elektřiny pro hromadnou dopravu ve městě Gothenburg.

Ceny Eurosolar jsou udělovány dvě desítky let a mají na dvě stovky laureátů. Oceňovány jsou projekty zaměřené na využívání obnovitelných zdrojů energie. Ceny předávali prezident evropského sdružení Eurosolar Peter Droege a předseda národní sekce sdružení Eurosolar Milan Smrž.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist