https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerrado-krovinate-porosty-na-jihu-brazilie-jsou-prehlizenym-prirodnim-pokladem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cerrado - křovinaté porosty na jihu Brazílie jsou přehlíženým přírodním pokladem

2.3.2016 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Navzdory své obrovské biologické rozmanitosti a rozloze patří brazilské Cerrado k nejméně chráněným oblastem v Brazílii
Navzdory své obrovské biologické rozmanitosti a rozloze patří brazilské Cerrado k nejméně chráněným oblastem v Brazílii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NASA / Pfly / Wikimedia Commons
Není to ani travnatá pláň, ani hustý les. Je to něco mezi tím - směs porostů trávy, křovin i řídkých lesů. Oblasti nazývané podle své neprůstupnosti „Cerrado“ nejsou zdaleka tak známé a chráněné jako amazonský prales, přestože nyní mizí rychleji, uvádí Světový fond pro ochranu přírody (WWF).
 

Porosty Cerrado pokrývají více než 20 % rozlohy Brazílie. A nyní patří k nejvíce ohroženým oblastem v Brazílii. Ustupují zejména produkci sóji, eukalyptu a chovu dobytka.

Navzdory své obrovské biologické rozmanitosti patří brazilské Cerrado k nejméně chráněným oblastem v Brazílii. Zatímco přibližně 46 % brazilských amazonských pralesů je pod státní ochranou, porosty Cerrado jsou chráněny jen na sedmi % své rozlohy, píše Mongabay.

Přírodovědci kritizují současnou brazilskou ochranářskou politiku, která je zaměřena především na boj s klimatickými změnami a ochranu stromů coby „lapačů“ uhlíkových emisí, zapomíná však přitom na jiné cenné přírodní plochy. Nešťastné dopady současné situace ilustruje vysázení nepůvodních eukalyptů v oblasti, které ve snaze snížit emise skleníkových plynů podpořil i rozvojový program OSN, popisuje Tiffany Roufs na webu Mongabay. Ukazuje se ale, že eukalypty pěstované jako zdroj paliva mají přínos v ochraně klimatu jen minimální. A v jiných ohledech jsou dokonce škodlivé, zejména mají negativní dopad na biodiverzitu oblasti i na zdroje vody, které spotřebovávají třikrát více než původní porost.

V charakteristických stromech s pokroucenými větvemi nachází úkryt stovky ptačích druhů
V charakteristických stromech s pokroucenými větvemi nachází úkryt stovky ptačích druhů

Cerrado samotné nemusí hrát v úsilí o zmírnění klimatických změn zanedbatelnou roli. Podle Mercedes Bustamenteové, rostlinné fyzioložky z University of Brasília, sice rostliny v savanách do své biomasy nezabudovávají tolik uhlíku jako amazonské stromy, Cerrado je ale ekosystém bohatý na uhlík. „Emise skleníkových plynů z oblastí Cerrado jsou nyní ve stejném řádu jako ty z Amazonie,“ tvrdí. Přepočteno na hektar je podle ní sice v porostech Cerrado uloženo méně uhlíku, ale míra jejich odlesňování je mnohem vyšší než v případě pralesů.

Brazilské Cerrado jsou domovem jaguárů, psů hřivnatých, mravenečníků velkých, pásovců a bahenních jelenů. V charakteristických stromech s pokroucenými větvemi nachází úkryt stovky ptačích druhů, jako je seriema rudozobá nebo kriticky ohrožený ara Spixův. Téměř polovina z více než 10 000 rostlinných druhů rostlin se nevyskytuje nikde jinde na světě.

Druhý největší biom Jižní Ameriky chrání nyní národní parky Emas, Chapada dos Veadeiros, Chapada dos Guimarães, Nascentes do Parnaíba a Serra da Canastra. První dva z nich jsou zapsány na seznam přírodního světového dědictví UNESCO. Cerrado chrání také státní park Jalapão nebo soukromá rezervace Serra do Tombador založená dvěma ochranářskými organizacemi v roce 2009.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist