https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerstvy-snih-a-mraz-umoznily-ochrancum-prirody-spocitat-vydry-v-orlickych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čerstvý sníh a mráz umožnily ochráncům přírody spočítat vydry v Orlických horách

27.1.2017 15:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Díky čerstvému sněhu jsou vidět stopy vyder. Díky mrazu opustí vydry řeku a vylezou na břeh. Díky odborníkům se podaří stopy spočítat.
Díky čerstvému sněhu jsou vidět stopy vyder. Díky mrazu opustí vydry řeku a vylezou na břeh. Díky odborníkům se podaří stopy spočítat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Švanyga / ALKA Wildlife
Vydra říční je naše největší šelma žijící v řekách a rybnících. Letošní zima se sněhovou nadílkou a tuhými mrazy umožnila ochráncům přírody spočítat, kolik vyder žije v Orlických horách. Šest dospělých zvířat a dvě mláďata je výsledek, který ukazuje, že populace vyder v CHKO Orlické hory je stabilní a počet odpovídá úživnosti prostředí. Informuje o tom organizace ALKA Wildlife.
 

„Vydra říční je naše původní šelma, která na našem území byla téměř vyhubena. Vracet se začala až v 90.letech 20. století. Dnes je chráněným druhem," říká Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Od roku 2009 je ochrana vydry zastřešena celostátním Programem péče, jehož součástí jsou i opatření zaměřená na sledování stavu populace.

Jednou z metod sledování populace vyder je stopování zvířat na čerstvém sněhu. Umožní to nejen potvrdit výskyt, ale také poměrně přesně určit, kolik zvířat v určité oblasti žije. „Pro stopování je potřeba splnit hned několik podmínek. Musí napadnout čerstvý sníh, aby byly vidět stopy z jedné noci, což umožní rozpoznat jednotlivé stopní dráhy a tedy odlišit jednotlivé jedince," říká Kateřina Poledníková, zooložka z ALKA Wildlife. "Dále musí být z velké části zamrzlé toky, aby vydra vylezla z vody na sníh či led a stopy udělala. A pak musíme zkoordinovat hned několik expertů, kteří stopy poznají, aby všichni vyrazili ve stejný den a stopy počítali."

Letošní tuhá zima po letech ochráncům přírody umožnila takové stopování zorganizovat. Ve spolupráci s pracovníky AOPK ČR, Správy chráněné krajinné oblasti Orlické hory bylo provedeno stopování v celých Orlických horách.

Akce se zúčastnilo 15 odborníků, kteří zkontrolovali všechny vodní toky a plochy na území chráněné krajinné oblasti. „Zjistili jsme, že na území CHKO žije šest dospělých zvířat. Z nich se jedna samice letos stará o dvě mláďata, která ji ještě i teď v zimě doprovází,“ odhaluje výsledek Kateřina Poledníková.

Zoolog AOPK ČR Václav Pavel k tomu dodává, že počty vyder se zdají být v Orlických horách stabilní. "Společné stopování se nám podařilo zorganizovat i v roce 2013 a výsledek byl tehdy srovnatelný – sedm dospělých jedinců a tři mláďata. Pravidelně nacházím vydry na Divoké Orlici, která tvoří jejich hlavní centrum výskytu v Orlických horách,“ říká Václav Pavel.

„Počet zjištěných vyder odpovídá hustotám vyder v prostředí horských pstruhových toků. Vydry jsou teritoriální zvířata, každý jedinec si hlídá svůj domovský okrsek," říká Kateřina Poledníková. V horských oblastech se počty vyder pohybují v rozmezí 3-4 dospělých zvířat na 100 km2. CHKO Orlické hory má 204 km2.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist