https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-hazi-odpad-do-rek-stezuji-si-nemci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi hází odpad do řek, stěžují si Němci

31.3.2011 06:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Vedoucí Dolního Labe Jindřich Zídek uvedl, že je to katastrofa, lidé se prý snad zbláznili. Úklid PET lahví a plastů, které lidé nahází do řek, stojí každý rok Povodí Labe 230 tisíc korun. Ilustrační foto.
Vedoucí Dolního Labe Jindřich Zídek uvedl, že je to katastrofa, lidé se prý snad zbláznili. Úklid PET lahví a plastů, které lidé nahází do řek, stojí každý rok Povodí Labe 230 tisíc korun. Ilustrační foto.
Foto | Kevin Li / Flickr
Obyvatelé měst v Sasku si stěžují, že jim po Labi připlouvají z Čech tuny PET lahví, igelitových sáčků a dalších odpadků, informuje ústecká mutace internetového deníku idnes.cz. Problém se již dostal na saské ministerstvo životního prostředí, které by mělo s českou stranou problém řešit.
 

„Už to není jen pár plastových lahví, ale metry krychlové,“ řekla serveru idnes Julia Graupaerin Peschkeová k odpadu s českými etiketami v Rathenu. V poslední české obci na Labi, v Hřensku, je prý situace stejná, potvrzuje starosta Josef Černý. „Každá větší voda nám sem všechno přinese a my s tím nic nenaděláme,“ uvedl Černý. Obec během roku čistí břehy, to však není řešení. „Můžeme břehy čistit stokrát, ale když to stejně pořád plave řekou? Třeba loni jsme podél Labe posbírali dvě avie pneumatik,“ hořekuje Černý a dodává: „Stále se mluví o ekologii, ale není to nic platné.“

Povinnost uklízet břehy mají vodohospodáři, a ti jsou za současné situace také rozzlobení. Vedoucí Dolního Labe Jindřich Zídek uvedl, že je to katastrofa, lidé se prý snad zbláznili. Úklid PET lahví a plastů, které lidé nahází do řek, stojí každý rok Povodí Labe 230 tisíc korun.

Hodně odpadků na řekách zachytí některá z přehrad, což vodohospodáři také nevidí rádi. Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře říká, že každý rok se z přehrady v Nechranicích odveze 10 tatrovek odpadu, což vyjde na sto tisíc korun. Likvidace odpadu, který loni zachytila elektrárna Střekov na Labi, stála ČEZ téměř čtvrt milionu. A zlobí se také v nové vodní elektrárně u Píšťan, odkud denně odváží dva plné kontejnery.

Podle vodohospodářů i starostů je nutné řešení na úrovni státu. Možné řešení by bylo v zálohách na PET lahve, tedy v systému, který v Sasku funguje. V této spolkové zemi dostanou Němci za každou vrácenou PET lahev 25 eurocentů. „Když si koupíte čtyři, tak to už je euro, a to si rozmyslíte je nevrátit,“ říká Wolfgang Moritz z Pirny. O podobném kroku ale české MŽP neuvažuje, podle mluvčí Jarmily Krebsové by bylo zavádění systému drahé a neefektivní. Navíc prý ani vysoké zálohy chování některých lidé nezmění.

Podle článku „Do Německa po Labi proudí tuny PET lahví, stěžují si Sasové své vládě“ zveřejněného dne 21. března 2011 na serveru idnes.cz.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist