https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-kynolozka-bude-v-kongu-cvicit-psy-proti-paserakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká kynoložka bude v Kongu cvičit psy proti pašerákům

31.10.2016 15:19 | LIBEREC (ČTK)
Kynoložka bude cvičit dvě roční štěňata Doli a Titan, potomky feny belgického ovčáka Cama, kterou vycvičila v tuzemsku pro Kongo před dvěma lety.
Kynoložka bude cvičit dvě roční štěňata Doli a Titan, potomky feny belgického ovčáka Cama, kterou vycvičila v tuzemsku pro Kongo před dvěma lety.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Arthur F. Sniegon / Save-elephants
Česká kynoložka Hana Böhme bude v Kongu cvičit psy, s nimiž se počítá v boji proti ilegálnímu obchodu se slonovinou, masem a kůží ohrožených zvířat. Kynoložka dnes novinářům v Liberci řekla, že se do africké země vydá na začátku listopadu a stráví tam zhruba měsíc.
 

Kynoložka bude cvičit dvě roční štěňata Doli a Titan, potomky feny belgického ovčáka Cama, kterou vycvičila v tuzemsku pro Kongo před dvěma lety. Cama byla v boji proti pašerákům úspěšná, letos v červnu ale tragicky zahynula v Kongu při dopravní nehodě. Obdobně schopná jako Cama by mohla být podle kynoložky zejména Doli. "Je to klon své matky," uvedla. Předpokládá, že oba psi by mohli být do kontrol proti pašerákům nasazeni už v příštím roce.

Výcvik psů je součásti projektu české neziskové organizace Save-Elephants. Podle kynoložky se v Česku nyní připravují další tři psi pro nasazení v Kongu. Výcvik je podle ní ale poměrně drahou záležitostí a obtížně se hledají sponzoři. "Náklady na výcvik a přepravu jednoho psa jsou mezi 250.000 až 300.000 koruna," doplnila Böhme. Na výcviku psů se podílí i liberecká zoologická zahrada. Kynoložce poskytla hlavně takzvané pachové konzervy tvořené zejména odřezky sloních klů či srsti a šupin exotických zvířat.

Vycvičení psi jsou v Kongu schopni vyhledávat slonovinu, gorily i maso tamní divoké zvěře, takzvaný bushmeat, se kterým se rozsáhle obchoduje a pašuje se i do Evropy. Psi umí také najít zbraně a střelivo, kterými pytláci divoká zvířata zabíjí. Ve většině zemí Afriky však nejsou zatím psi využíváni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist