https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-silnice-pres-ceske-svycarsko-je-po-letech-opravena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká silnice přes České Švýcarsko je po letech opravena

18.8.2017 09:00 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Silnice propojuje Vysokou Lípu s bývalou hraniční osadou Zadní Jetřichovice a slouží i jako spojení národních parků České a Saské Švýcarsko.
Silnice propojuje Vysokou Lípu s bývalou hraniční osadou Zadní Jetřichovice a slouží i jako spojení národních parků České a Saské Švýcarsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Šlapák / Národní park České Švýcarsko
Česká silnice přes národní park České Švýcarsko je po letech opravena. Rekonstrukce páteřní komunikace, kterou využívají turisté, cyklisté, lesníci i záchranáři, stála skoro 15 milionů korun. Informoval o tom mluvčí parku Richard Nagel.
 

Silnice propojuje Vysokou Lípu s bývalou hraniční osadou Zadní Jetřichovice a slouží i jako spojení národních parků České a Saské Švýcarsko. O její opravu usilovala správa parku prakticky od svého vzniku v roce 2000. Silnice byla totiž ve velmi špatném technickém stavu.

Komunikace patřila původně Ústeckému kraji, v roce 2007 se podařilo dohodnout její bezúplatný převod a správa začala jednat s ministerstvem životního prostředí, které národní parky zřizuje, o přidělení peněz. "Již v roce 2009 jsme měli v ruce první projektovou dokumentaci. Trvalo však dalších šest let, než se podařilo vyřešit veškeré problémy," uvedl Jan Drozd, pracovník správy parku, který měl projekt na starosti.

V rámci prací byly obnoveny všechny propustky a příkopy v celé délce silnice a povrch komunikace. "Nedaleko Zadních Jetřichovic muselo být podloží cesty v jednom úseku zpevněno dubovými rošty kvůli vysokému stupni podmáčení. V lokalitě U bomb zase proběhl v rámci opravy pyrotechnický průzkum, při kterém bylo nalezeno 24 kusů nevybuchlé munice z druhé světové války," uvedl Drozd.

Do národního parku České Švýcarsko loni zavítalo odhadem 750.000 lidí. Tradičně nejnavštěvovanějšími místy v národním parku jsou Pravčická brána a soutěsky v Hřensku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist