https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-studie-potvrdila-ubytek-vzacnych-zvirat-v-zapadni-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká studie potvrdila úbytek vzácných zvířat v západní Africe

26.4.2016 08:24 | PRAHA/TAMBACOUDA (ČTK)
Studie ukázala na relativní zastoupení druhů v celkové druhové rozmanitosti. "Doposud nikdo nevěděl, že je zde štětkoun africký, prase, které žije ve vlhkých pralesích a my jsme ho našli v suché savaněí," uvedl zoolog a fotograf Tomáš Jůnek
Studie ukázala na relativní zastoupení druhů v celkové druhové rozmanitosti. "Doposud nikdo nevěděl, že je zde štětkoun africký, prase, které žije ve vlhkých pralesích a my jsme ho našli v suché savaněí," uvedl zoolog a fotograf Tomáš Jůnek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V největším národním parku Senegalu na západě Afriky ubývají světově unikátní antilopy Derbyho a další vzácné druhy. Čeští vědci zde provedli pomocí fotopastí studii o přežívání kriticky ohrožených zvířat. Národní park Niokolo Koba o rozloze středních Čech je posledním útočištěm divoké zvěře této části Afriky, má ale potíže se špatnou infrastrukturou, nedostatečnou ochranou zvířat, pytláctvím a vypalováním porostů, řekl ČTK zoolog a fotograf Tomáš Jůnek.
 

Vědci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) odhalili v centrálním území parku 11 druhů kopytníků, 14 druhů šelem, čtyři druhy primátů, zmapovali i aktivitu pytláků. Park přitom figuruje na seznamu ohrožených památek UNESCO.

Studie ukázala na relativní zastoupení druhů v celkové druhové rozmanitosti. "Doposud nikdo nevěděl, že je zde štětkoun africký, prase, které žije ve vlhkých pralesích a my jsme ho našli v suché savaně. Znepokojujícím zjištěním je ale absence lvů coby vrcholových predátorů i fakt, že antilopy Derbyho v posledním přirozeném útočišti vymírají," uvedl Jůnek. Z parku již zcela vymizeli sloni, žirafy a buvolec korigum.

Přestože je oblast západní Afriky rozsáhlá, vyskytují se zde již jen poslední "ostrůvky" přírody. V zemědělské krajině nejsou zvířata schopna přežívat. Zato ve východní Africe ještě mohou tisíce kilometrů migrovat.

Závěry téměř rok trvající studie vycházejí z více než 33 000 snímků z fotopastí, které na území zhruba 1000 kilometrů čtverečních vědci loni rozmístili. "Do Senegalu jsme jeli z Prahy jedním autem týden a vybavení vezli s sebou. Dvacet pastí jsme nejdříve dali na polovinu území, po asi čtyřech měsících jsme tam opět letěli a pasti jsme přemístili na druhou polovinu území," popsal Jůnek. Celkem vědci najeli 16 000 kilometrů.

Rovněž vzácnost antilopy Derbyho dokládá zjištění, že zatímco antilopu koňskou kamery zaznamenaly 71krát, antilopu Derbyho za stejnou dobu pouze jednou
Rovněž vzácnost antilopy Derbyho dokládá zjištění, že zatímco antilopu koňskou kamery zaznamenaly 71krát, antilopu Derbyho za stejnou dobu pouze jednou

Na téměř čtyřech tisících fotografiích poté identifikovali 35 druhů savců, tři druhy pozemních ptáků a jednoho varana. Nejčastější savec byl pavián guinejský, z kopytníků drobné antilopy chocholatky schovávané a prase savanové a z šelem - šakal pruhovaný.

Vědecký tým je podle Pavly Jůnkové Vymyslické nadšen rozmanitostí predátorů od mangust po levharta a hyenu skvrnitou, skrytě žijících zvířat, která člověk běžně nevidí. Studie ale také potvrdila podezření, že západoafrická populace lvů je před vymřením, v parku jich je do dvaceti.

Rovněž vzácnost antilopy Derbyho dokládá zjištění, že zatímco antilopu koňskou kamery zaznamenaly 71krát, antilopu Derbyho za stejnou dobu pouze jednou, zdůraznil Jůnek. Podobně raritní jsou tři záznamy psů hyenových oproti 44 záznamům šakala. "Psi v západní Africe přežívají ve dvou posledních rezervacích vzdálených od sebe 1500 km a celá západoafrická populace čítá jen asi 70 dospělých zvířat. Naše snímky jsou velmi cenné, protože psů dále ubývá," konstatoval Jůnek.

Do parku chodí kvůli masu lovit pytláci, jde o lidi z okolních vesnic. Často se pohybují na kole, ozbrojeni a po vedlejších stezkách. Fungují zde ale i protipytlácké jednotky, ty také vědce všude doprovázely. Na jeden čerstvý pytlácký tábor vědci se strážci narazili a sledovali.

Na studii spolupracovali vědci z Fakulty životního prostředí, spolek Derbianus Conservation a Ředitelství národních parků Senegalu.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist