https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-trebova-instaluje-v-ulicich-dalsi-podzemni-kontejnery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká Třebová instaluje v ulicích další podzemní kontejnery

1.5.2016 14:20 | Č. TŘEBOVÁ (ČTK)
Česká Třebová na Orlickoústecku instaluje v ulicích další podzemní kontejnery. Radnice vytipovala šest stanovišť, kde lidé budou moci třídit sklo, papír a plasty. ČTK to řekl starosta Jaroslav Zedník. Kontejnery v podzemí mají již Pardubice a jejich instalaci chystají i v Hlinsku na Chrudimsku.
 

Loni radnice nechala vyhloubit místo pro podzemní kontejnery na Starém náměstí, nyní osadí sběrnými nádobami lokalitu Trávník. Nadzemní koše budou podle starosty s dostatečně širokými otvory, aby do nich šlo vložit nejen jednotlivosti, ale i objemnější odpad, například tašku s vytříděnými plasty.

Město vybralo oblasti, kde chodí nejvíc lidí a kde také nejvíc třídí odpad. Náklady na jedno kontejnerové stanoviště činí okolo 780 000 korun, za sedm míst včetně toho na Starém náměstí tak radnice zaplatí necelých 5,5 milionu korun. Hradí je ze svého rozpočtu.

"Práce budou zahájeny v příštím týdnu a mělo by to být do měsíce a půl hotovo," řekl Zedník.

Hlinecká radnice vybrala 12 míst v centru města a na největším sídlišti. Náklady město odhaduje na 15 milionů korun a chce využít evropské dotace, zatím nemá vyjádření poskytovatele, zda se žádostí uspělo, řekl ČTK starosta Miroslav Krčil.

"V tuto chvíli si nemyslím, že bychom to dělali jenom ze svého, tedy bez dotací. V řádech týdnů se dozvíme, zda dotace dostaneme," řekl Krčil.

V Pardubickém kraji byly s podzemními nádobami první Pardubice, které je loni osadily na třídě Míru, hlavní obchodní ulici. Slouží pro směsný odpad i tříděný odpad. Nadzemní koše jsou subtilnější a mají menší otvory, lze do nich proto vložit jen drobnější předměty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist