https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskobudejovicka-vystava-nabizi-nekolik-stovek-orchideji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Českobudějovická výstava nabízí několik stovek orchidejí

11.2.2016 23:35 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu konala v roce 2000. Přestože akce tehdy trvala pouhých pět dní, navštívilo ji přes 5000 lidí.
První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu konala v roce 2000. Přestože akce tehdy trvala pouhých pět dní, navštívilo ji přes 5000 lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik stovek orchidejí, kaktusů a jiných exotických rostlin mohou lidé vidět na výstavě v Jihočeském muzeu. Nově bude součástí akce i přehlídka exotického ptactva. Výstava, která v Českých Budějovicích potrvá od 12. do 22. února, rovněž nabídne prodej rostlin a poradnu pro pěstitele orchidejí i sukulentů. Novináře o tom dnes informovali pořadatelé.
 

Výstava orchidejí a dalších exotických rostlin má v Českých Budějovicích tradici. "Nyní se podruhé uskuteční po několikaleté přestávce v prostorách muzea," řekl kurátor výstavy Zdeněk Kletečka. Kvůli rekonstrukci muzea se v minulosti akce konala i v nedalekém domě Metropol.

Výstava se letos nachází ve dvou sálech. V prvním lidé uvidí ukázku sušších biotopů, jako kaktusy a další sukulenty. Kromě nich si mohou prohlédnout strom s tilandsiemi a ukázku pěstování malých semenáčků orchidejí na kultuře z agaru. Ve druhém sále budou vystaveny orchideje a masožravé rostliny, které doplní terária s hmyzem. "V přilehlých prostorách si návštěvníci budou moci zakoupit rostliny. Ale samozřejmě to nebudou ty vystavované exponáty," uvedl Kletečka.

První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu konala v roce 2000. Přestože akce tehdy trvala pouhých pět dní, navštívilo ji přes 5000 lidí. Na výstavu v Metropolu pak v minulých letech pravidelně přišlo kolem 7000 návštěvníků.

Orchideje jako první na jihu Čech pěstovala šlechta na zámcích Hluboká a v Nových Hradech. Podle zpráv pamětníků byla buquoyská - novohradská sbírka větší a rozmanitější. V roce 1986 se podařilo založit Jihočeské orchidejové centrum, které o šest let později uspořádalo první malou výstavu tilandsií a orchidejí a zorganizovalo několik přednášek. První větší výstavu uspořádal nástupnický Orchidea klub České Budějovice v roce 1998.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist