http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskym-zoologum-se-podarilo-odchovat-ohrozeneho-nartouna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

24.5.2017 10:47 | PRAHA (ČTK)
Mláděti jsou tři týdny, má se čile k světu a matka o něj pečuje. "Je zde velká šance, že mládě přežije," sdělila zooložka Milada Řeháková (na ilustračním snímku).
Mláděti jsou tři týdny, má se čile k světu a matka o něj pečuje. "Je zde velká šance, že mládě přežije," sdělila zooložka Milada Řeháková (na ilustračním snímku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Milada Řeháková / Projekt Tarsius
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo v chovné stanici na filipínském ostrově Bohol 1. května. Nyní jsou mláděti tři týdny, má se čile k světu a matka o něj pečuje. "Je zde velká šance, že mládě přežije," sdělila zooložka Milada Řeháková, která je vedoucí českého týmu. Cílem týmu je vytvoření záložní populace pro případ, že by byl nártoun ve volné přírodě vyhuben.
 

Podle Řehákové se nártouna zatím nikdy nepodařilo úspěšně chovat v žádné ze zoologických zahrad, přestože se o to v minulosti pokoušely mnohé z evropských i amerických zoo. "My jsme se rozhodli pokusit se o odchov v podmínkách s místním klimatem a místní potravou, kde navíc odpadá stres z dlouhého převozu," doplnila.

Nártoun filipínský patří mezi 25 nejohroženějších primátů světa. Kvůli svému vzezření, které připomíná roztomilého skřítka, je často předmětem nelegálního obchodu se zvířaty. To vede spolu s ničením přirozeného prostředí lesa k výrazným úbytkům nártouní populace.

Tým českých vědců pojmenovaný po latinském názvu této drobné noční poloopice Tarsius vede záchranný projekt už osm let. Za tu dobu docílili zrušení několika stanic, které nártouny vystavovaly jako turistickou atrakci v nevyhovujících podmínkách. Nártouni tam kvůli abnormálnímu stresu hynuli a byli nahrazováni dalšími upytlačenými zvířaty.

Před třemi lety se českému týmu podařilo získat první pár nártounů, kteří dostali jména Nina a Julius. Loni na podzim se nártouni pářili a letos v březnu při pravidelném vážení u samice vědci zjistili nárůst hmotnosti o prvních pár gramů. Při dalších váženích pak gramů přibývalo. Po šesti měsících březosti Nina porodila zdravé mládě. Novorození nártouni váží jednu třetinu hmotnosti matky, matka mládě přenáší v tlamě.

Přečtěte si článek Jak Češi zachraňují nártouny na filipínském ostrově Bohol

"Velmi doufáme, že se nám mládě podaří odchovat do dospělosti a ideálně rozmnožit i v další generaci, což by byl obrovský úspěch, který se zatím nikde nepodařil," uzavřela Řeháková.

Nártoun váží zhruba 110 až 140 gramů a svou velikostí se řadí mezi nejmenší primáty na světě. Jméno dostal podle nezvykle prodloužených zánártních kostí. Nártoun má oproti trupu neúměrně velkou hlavu s nápadně velkýma očima. Ty jsou nezbytné při jeho nočním způsobu života. Díky pohyblivé krční páteři mohou nártouni při sledování své kořisti otáčet hlavu o 180 stupňů na každou stranu, aniž pohnou tělem. Živí se zejména hmyzem, ale pozřou i pavouky, korýše či ještěrky.

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští uvedeni v kategorii téměř ohrožený druh.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě
reklama

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist