https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-ochranci-prirody-na-filipinach-nafilmovali-vzacnou-velemys-a-vubec-poprve-i-srstina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští ochránci přírody na Filipínách nafilmovali vzácnou velemyš a vůbec poprvé i srstína

18.2.2017 01:40 | PRAHA (ČTK)
Velemyš dinagatská byla doposud známá pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975.
Velemyš dinagatská byla doposud známá pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Milada Řeháková / Tarsius
Čeští badatelé na Filipínách pomohli rozhýbat aktivity v oblasti ochrany přírody. Na ostrově Dinagat před pěti lety znovuobjevili hlodavce, který byl považován za vyhynulého. Nedávno se do země vrátili a znovu nafilmovali velemyš dinagatskou a poprvé pořídili fotografii a video dalšího vzácného druhu, srstína dinagatského. O expedici informovala zooložka ústecké zoologické zahrady Milada Řeháková, která je zakladatelkou projektu Tarsius zaměřeného na ochranu filipínské fauny.
 

Velemyši, jejichž tělo je dlouhé 30 až 70 centimetrů, žijí pouze na Filipínách. Jsou to noční stromová zvířata. Velemyš dinagatská s nápadným chlupatým černobílým ocasem je z nich nejméně probádaná. Doposud byla známá pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975. Od té doby po ní pátralo mnoho vědeckých expedic a podařilo se to až české v roce 2012.

Na Filipínách podle Řehákové je velkou hrozbou pro přírodu těžba dřeva a nerostných surovin. "Proto je velkým úspěchem, že znovuobjevení (velemyši dinagatské) pomohlo rozběhnout ochranářské aktivity a nastartovat projekt zaměřený na zmapování a vyhlášení celkem tisíce hektarů chráněných území na ostrově Dinagat," uvedla Řeháková.

Česko-filipínská expedice se uskutečnila v listopadu a prosinci loňského roku. Kromě dalšího zdokumentování velemyši pomocí fotopasti badatelé zachytili vzácný druh srstína dinagatského. "Je příbuzný našim ježkům. Je to vůbec první záznam živého jedince v přírodě," uvedla Řeháková.

"Jsem velmi potěšena, že iniciativa mapování a vyhlášení chráněných území vycházela z filipínské strany a že se na něm mohu podílet. Velemyš dinagatská je velmi jedinečný druh, který žije jen na tomto jediném kousku planety a zaslouží si ochranu," uvedla Řeháková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist