https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-ma-zajem-o-trh-vetrnych-elektraren-na-mori-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ má zájem o trh větrných elektráren na moři v Německu

28.9.2016 14:50 | HAMBURK (ČTK)
Česká energetická společnost ČEZ se chce stát silou, s níž je třeba počítat na německém trhu větrných elektráren na moři, které nabízejí lákavé regulované výnosy. Skupina má zájem získat v příštích pěti letech minoritní podíly v projektech s celkovým výkonem 400 megawattů, řekl agentuře Reuters ředitel útvaru zahraničních majetkových účastí ČEZ Martin Pacovský.
 

"Jsme nováčky v odvětví. Ale jsme přesvědčeni, že je zde prostor pro společnosti jako ČEZ," uvedl Pacovský.

ČEZ v letošním roce uvedl, že v příštích pěti letech plánuje utratit až dvě miliardy eur (54 miliard Kč) za expanzi do nových energetických technologií. Zaměřit se chce hlavně na obnovitelné zdroje energie.

Pacovský odmítl říct, kolik z plánované částky půjde do Německa. Dodal ale, že vzhledem k přední pozici Německa v oblasti obnovitelné energie bude mít Německo na celkové částce zřejmě největší podíl.

Německý trh s větrnými elektrárnami na moři přilákal množství infrastrukturních fondů a energetických skupin. Jsou mezi nimi i australská firma Macquarie či kanadská Northland Power.

"Není to snadný trh... Ale my můžeme absorbovat více rizik než další investoři," uvedl Pacovský. Upozornil, že rozvaha a úvěrový rating dělají z ČEZ dobrého partnera v sektoru, který je náročný na kapitál.

ČEZ má u agentury Standard & Poor's rating A- a čistý dluh 124,4 miliardy Kč. To z firmy dělá jednu z finančně nejzdravějších energetických firem v sektoru, který je pod tlakem kvůli klesajícím velkoobchodních cenám elektřiny. Jeho němečtí kolegové E.ON a RWE museli kvůli přežití rozdělit své podnikání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist