https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-ziskal-grant-eu-63-milionu-kc-na-rychlonabijeci-stanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ získal grant EU 63 milionů Kč na rychlonabíjecí stanice

27.11.2017 01:19 (ČTK)
Elektrárenská firma ČEZ získala evropský grant 2,5 milionu eur, tedy asi 63 milionů Kč, na vybudování 63 rychlonabíjecích stanic pro elektromobily u hlavních tahů v ČR.
Elektrárenská firma ČEZ získala evropský grant 2,5 milionu eur, tedy asi 63 milionů Kč, na vybudování 63 rychlonabíjecích stanic pro elektromobily u hlavních tahů v ČR.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
Elektrárenská firma ČEZ získala evropský grant 2,5 milionu eur, tedy asi 63 milionů Kč, na vybudování 63 rychlonabíjecích stanic pro elektromobily u hlavních tahů v ČR. ČEZ se bude na nákladech na stavbu plánovanou do roku 2020 podílet 15 procenty. Stanice umožňující dobití většiny běžné kapacity baterií během necelé půlhodiny. Firma to v pátek oznámila v tiskové zprávě.
 

Poprvé získal ČEZ evropské peníze na stavbu rychlonabíjecí infrastruktury pro elektromobily loni a dosud přinesly vznik sedmi stanic rychlého dobíjení u dálnic D0, D1 a D8. Další desítky dobíjecích míst jsou ve fázi přípravy a vyrostou ještě letos a v roce 2018. Nad rámec toho ČEZ průběžně staví stanice z vlastních peněz. Letos takto vzniklo nebo v brzké době odstartuje provoz zhruba deset stanic.

Na začátku listopadu získalo konsorcium energetických firem NEXT-E od EU grant 18,84 milionu eur, tedy asi 485 milionů korun, na vybudování 252 dobíjecích stanic pro elektromobily v zemích střední a východní Evropy. Stanice během příštích tří let postaví v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Rumunsku. Členy konsorcia jsou společnosti skupiny E.ON, skupina MOL, Hrvatska elektroprivreda v Chorvatsku, PETROL a společnosti Nissan a BMW.

"Pro rychlé cestování mezi městy je výstavba rychlonabíjecích zařízení zásadní podmínkou. Evropský grant z programu CEF pro oblast dopravy nám umožní výrazně urychlit výstavbu tohoto typu stanic," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Projekt Elektromobilita ČEZ provozuje nejrozsáhlejší síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR. Vedle 35 rychlonabíjecích stanic je k dispozici i padesát tzv. stanic normálního dobíjení. Rychlodobíjecí stanice jí dodává ABB Česká republika.

V České republice je registrováno zhruba 1500 elektromobilů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist