https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chalupa-chce-podporit-rozvoj-podnikani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr životního prostředí Chalupa chce podpořit rozvoj podnikání

2.3.2011 13:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od uvedení všech navržených opatření do praxe si ministr životního prostředí Tomáš Chalupa slibuje úsporu až 8,7 miliard korun ročně pro podnikatelskou sféru.
Od uvedení všech navržených opatření do praxe si ministr životního prostředí Tomáš Chalupa slibuje úsporu až 8,7 miliard korun ročně pro podnikatelskou sféru.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí chce podpořit rozvoj podnikání v ČR. Vláda se tak na dnešním jednání zabývala materiálem, který by měl snížit administrativní zátěž podnikatelů v oblasti ochrany životního prostředí. Údajně by měly odpadnout nadbytečné administrativní požadavky pro střední a malé podniky, aniž by prý bylo dotčeno samotné nastavení ochrany přírody.
 

Celkem 96 podnětů vztahujících se k přepisům na ochranu životního prostředí obsahuje dokument nazývaný „Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu ochrany životního prostředí“. Jednotlivé body posuzovala meziresortní pracovní komise, která také navrhovala řešení. Celkem 24 podnětů již bylo splněno (18 z nich naplnila novela zákona o vodách a novela zákona o odpadech), další na svou realizaci čekají. Od uvedení všech navržených opatření do praxe si ministr životního prostředí Tomáš Chalupa slibuje úsporu až 8,7 miliard korun ročně pro podnikatelskou sféru.

Jakých oblastí konkrétně se návrh týká?

Podle návrhu by měl být zjednodušen proces EIA. Místo dvou různých dokumentací na dvě různá místa by nyní měla žadateli postačit jedna společná dokumentace pro potřebu procesu EIA i územního řízení. Sloučený proces EIA s územním řízením provede stavební úřad a žadatel již nebude muset jednat s dvěma úřady.

Zjednoduší se také ohlašování podle zákona o odpadech. Provozovatelé zařízení k nakládání s odpady budou muset posílat údaje o těchto zařízeních jen v případě, že zahájili jejich provoz později nebo v menším rozsahu, než je uvedeno v povolení. Předpokládá se také zjednodušení administrativy díky práci s Integrovaným systémem plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) využívajícím moderní informační technologie. Znečišťovatel se zde zaregistruje a pak již bude vyplňovat jen povinné údaje, ideálně dojde k revizi ohlašovaných agend a budou hlášeny jen údaje skutečně potřebné z hlediska ochrany životního prostředí a odstraní se duplicity.

Dojde také k omezení povinnosti nabízet nápoje ve vratných zálohovaných obalech pro prodejce s menší prodejní plochou. Podle MŽP není o nealkoholické nápoje v zálohovaných obalech zájem a obchodníci je musí po uplynutí záruční lhůty na své náklady likvidovat. Díky tomuto kroku tak nebude snižována konkurenceschopnost malých obchodníků ve vztahu k větším prodejnám.

Pokud u dodavatele zboží na trh nepřesáhne množství obalů 3 tuny, odpadne povinnost platit poplatky za zpětný odběr. To bude znamenat jednodušší evidenční povinnost a nižší finanční zátěž pro malé podnikatele. Podle MŽP toto opatření zjednoduší práci až polovině dotčených podnikatelů a celkové množství obalů, které nebudou evidovány, bude nižší než 1 %.

Podnikatelé, kteří produkují odpady, nebudou muset zpracovávat plán odpadového hospodářství. Evidenci nyní bude možné vést pouze jednou za měsíc, dosud byla povinná týdně. Vést evidenci opadů nebudou muset živnostníci, kteří se dohodnou s obcí na spravování jejich odpadů. Přeprava nebezpečných odpadů bude dále evidována v on-line elektronickém systému evidence přepravy a ne papírově.

Dojde také ze zjednodušení kategorií zdrojů znečištění ovzduší na vyjmenované a nevyjmenované (tj. zdroje malé a velké). V praxi nebudou v nově navrženém předpisu některé dnes střední zdroje označeny jako nevyjmenované a nebude se na ně vztahovat povinnost nepřetržitého měření emisí.

MŽP dále uvedlo, že „výklad některých, v praxi nyní nejednoznačných, institutů obecné ochrany přírody bude srozumitelně vysvětlen pomocí metodik, jež budou v nejbližší době vydány“. Mělo by tedy být jednoznačně určeno, jakým způsobem má být stanoven okruh účastníků řízení o registraci významných krajinných prvků, údajně bude také specifikováno správné pořadí navazujících správních kroků (např. zda je třeba si dříve opatřit povolení ke kácení dřevin nebo stavební povolení) a ve výsledku by se měly zjednodušit administrativní postupy pro občanů. MŽP také slibuje, že bude účast občanů a občanských sdružení na ochraně přírody upravena tak, aby ochrana přírody nebyla zneužívána k procesním obstrukcí.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist